Birgitta Segebladh är mödravårdsöverläkare på Akademiska sjukhuset och delaktig i den arbetsgrupp som jobbar med gynekologisk cellprovtagning i länet.
– Tyvärr är det många som inte går på sina kontroller. Vad man ska komma ihåg är att kallelserna är frivilliga, vi kan inte tvinga någon att undersöka sig, säger Birgitta Segebladh.
Hon menar att det samtidigt är viktigt att upplysa kvinnor om riskerna och skicka regelbundna kallelser.
– I dagsläget skickas ny kallelse efter ett år. Vi tycker att påminnelser bör skickas efter tre månader, men mycket är en resursfråga på landstingsnivå.
När kommer bokning via Mina Vårdkontakter att införas i Uppsala län?
– Vi har fått veta att arbetet pågår, det ligger nu på en IT-teknisk nivå.
Birgitta Segebladh berättar att det pågår kampanjer i landet, som Uppsala planerar att bli en del av. Hon tillägger att det i länet sedan flera år pågår ett forskningsprojekt på Uppsala universitet som undersöker möjligheten att göra cellprovtagning via hemtester.
– Även om den unga generationen får vaccin, täcker det bara vissa av de HPV-typer som finns. Återigen handlar det om upplysning, kvinnor ska förstå att det är viktigt att lämna cellprov.
Tror du avgiften spelar roll för hur många som väljer att gå på sina kontroller?
– Vissa hävdar det, men det är svårt att säga. I exempelvis Västernorrlands län ligger avgiften likt Uppsala på 150 kronor, men där går många på sina gynekologiska cellprovtagningar.
ida.forsgren@unt.se