David Addison tog emot äpplen i mängder och gjorde must hela söndagen i Linnés Hammarby. Eller som han själv uttryckte det, han "förändrade folks liv". Musten gör han i en hydropress, utan tillsatser och genom att använda vattentryck. Stefan och Lillemor Sjölander hade tagit med sig 16 kilo äpplen – som blev till åtta liter must.– Jättegott, blev omdömet.
En bit därifrån satt Mattias Iwarsson, konsult, och sortbestämde äpplen som folk tagit med. Per-Håkan och Marita Andersson passade på att testa äppelexpertens kunskaper.– Det här är Sävstaholm, det är en sommarfrukt så jag förstår varför ni bara har två stycken med er. Den är jättegod, men lite mjölig nu, sa Mattias Iwarsson och kom med detaljerade tillagningstips.Något som Marita Andersson uppskattade.– Det är jättekul. Vi har en gammal trädgård med mycket gamla träd, så vi vet inte riktigt vad det är för sorter. Till nästa år vet vi vad vi ska göra.
Även på Wiks slott var det skördefest under söndagen.Och även där kunde man musta sina äpplen och få berättat för sig vilken sort det var, bland mycket annat.– Jag tror aldrig att det har varit så mycket folk. Det har varit bilar parkerade överallt och mer lyckat än någonsin. Succé igen, alltså, säger Marita Karlsson, trädgårdsmästare på Wiks slott.
Skördefesten på Wik gjorde sitt åttonde år och verkar alltså vara populärare än någonsin.– Inför nästa år får vi nog tänka till var vi ska göra av allt folk, säger Marita Karlsson.