Muskelträning hjälper äldre

Betydelsen av att träna på äldre dar måste nå fram till fler seniorer. Med muskelträning kan fler bibehålla en god hälsa långt upp i åren. Det ser Uppsalaforskare bakom en pågående studie om att förebygga fallolyckor bland äldre.

Motionär. Anita Kjörling fyller snart 85. Hon deltar i en studie där hon bland annat får visa upp sin gånghastighet, som här hemma i lägenheten, i samband med en uppföljning i studien.

Motionär. Anita Kjörling fyller snart 85. Hon deltar i en studie där hon bland annat får visa upp sin gånghastighet, som här hemma i lägenheten, i samband med en uppföljning i studien.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2016-04-04 06:05

Snart 85-åriga Anita Kjörling har ingen anledning att se annat än nöjd ut. Mitt emot henne, hemma i lägenheten i Nyby, sitter fysioterapeuten och doktoranden Susanna Tuvemo Johnson. Hon går igenom den sista uppföljningen av Anitas träning och testar handgreppsstyrka, balans, benstyrka och gånghastighet.

Och allt ser bra ut, tycker Susanna:

– Ja, det är inte annat än full pott det här!

Det var för ett par år sedan, efter att Anita ramlat och brutit leder i både händer och fötter, som hon fick kontakt med den pågående studien. Som deltagare har hon fått ett träningsprogram för att träna upp styrka och balans, allt för att förebygga nya fallolyckor. Och rullatorn som hon fick efter fallolyckan har hon kunnat lämna tillbaka.

– Träningen har betytt mycket för mig. Förut var jag rädd för att ramla, men jag har blivit starkare i hela kroppen. Jag känner mig som om jag skulle vara 69-70. Det här betyder att jag får fortsätta leva länge, hoppas jag.

Anita berättar att hon är ute på aktiviteter varje dag.

– Har du fallit det senaste året? frågar Susanna.

– Nej, svarar Anita.

Men rädslan för att falla finns där. Därför tar hon styrke- och balansträningen på allvar.

– Styrke- och balansträning är det viktigaste för att minska fall och fallskador. Kan man bara minska några få så betyder det mycket i minskade samhällskostnader, och en högre livskvalitet, säger Susanna Tuvemo Johnson.

På frågan om hälsotillstånd graderar Anita sin egen hälsa till 98 av 100.

– Jag är ju inte sjuk!

Ju mer fysiskt aktivt liv, desto bättre överlevnad. Träna på och du kan känna dig starkare och orka mer! Det säger Karin Hellström som leder studien och som hänvisar till flera internationella studier.

– En minskning av muskelstyrkan sker med åldrandet och svagheten blir tydlig efter 60 år om man inte tränar. Men den som styrketränar har samma effekter av träning som yngre personer, ända upp över 90 år. Fysisk aktivitet är dessutom en hälsofaktor som gör att sjukdomar minskar, bland annat hjärt- och kärlsjukdomar som stroke.

Styrketräningen ses som viktig eftersom muskelmassan minskar med det naturliga åldrandet. Utan träning minskar muskelmassan med hälften vid 90 års ålder av vad den var vid 20 års ålder, berättar hon.

– Men tränar man så kan en 90-åring få ut samma effekt som yngre och kan öka sin muskelmassa med 50 till 200 procent. Man bibehåller sin styrka och gångförmåga, man förblir oberoende och kan klara sig själv. Det betyder mycket för livskvalitet och välmående.

Karin Hellström tycker att många är dåligt upplysta om träningens effekter.

– Det har varit den synen i samhället, att har man jobbat hela livet så ska man vila och ta det lugnt. Det ska man inte för människan är byggd för rörelse och aktivitet. Rör man inte på sig så försvinner den fysiska förmågan, man blir svagare, stelare och orkar mindre.

Åldrandet i sig betyder inte att man ska förbereda sig på att bli sjuk, påpekar hon.

– Är man frisk så kan man bibehålla sina förmågor högt upp i åldrarna.

Snart 85-åriga Anita Kjörling som får högsta betyg för sin insats i studien, ser fram emot våren. Är hon inte ute och motionerar med gåstavarna så går hon på bio, dansar eller äter middag med en bekant.

Hur är det att vara äldre i Uppsala kommun?

– Jag ska inte klaga. Jag kan gå på bio och teater när jag vill. Det finns mycket man kan göra här, bara man vill.

Och ditt tips för en god hälsa?

– Håll igång, var glad och ät god mat!

Forskning på Uppsalaseniorer

Forskning visar att den effektivaste åtgärden mot fall bland äldre är träning av balans, muskelstyrka och uthållighet. I den pågående studien ingår 175 personer, från 75 år och uppåt, från Uppsala, Västerås och Eskilstuna. Bland annat vill forskarna utvärdera och jämföra träningens effekt på fall och fallskador, hälsorelaterad livskvalitet och sjukvårdskostnader. Studien är ett samarbete mellan Uppsala universitet och Mälardalens högskola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!