Musiklärare slår larm

Lärare i Uppsala kommuns grundskolor hinner inte med att undervisa alla elever. Lektionstiden är för begränsad och klasserna för stora, anser de.

Musiklektion på Domarringens skola.

Musiklektion på Domarringens skola.

Foto: Erik Kulo

Uppsala2012-02-29 13:03

40 minuters lektionstid i veckan och 30 elever i klassen. Det är en ohållbar situation anser musiklärare som skrivit under uppropet till kommunens skolledning. Bakgrunden är att skolledningen på intitiativ av grundskolechefen Lars Romanus tagit fram en plan för hur timmarna till musikämnet ska fördelas över de nio skolåren.

Lärarna är rädda för att den beslutade timplanen ska begränsa skolornas möjlighet att skapa egna flexibla lösningar.
– Vi vill att rektorer och skolchefer ska förstå vår arbetssituation. Det är svårt att ge en rättvis bedömning på så korta lektionstider med 25-30 elever, säger Charlotte Zetterström som är musiklärare vid Valsätraskolan i Uppsala.

Men framför allt reagerar de mot för stora klasser. De anser att den nya läroplanen LGR 11 ställer högre krav på vad eleverna ska lära sig. Men lektionstiden är fortfarande i genomsnitt 40 minuter i veckan för elever i grundskolan.
”Vi pedagoger måste få en chans att hinna hjälpa eleven att utvecklas och att hinna se och bedöma varje elev individuellt”, skriver lärarna i uppropet.
– Vi tycker att vi har fått för lite tid. Och vi är rädda för att rektorerna kommer att tolka den fastlagda timplanen som en mall, säger Charlotte Zetterström.

Från och med höstterminen ges betyg till elever i årskurs 6. Lektionstiden för dessa elever brukar vara 40 minuter i veckan.
– I den nya läroplanen har det blivit mycket tydligare att de ska lära sig spela ackord- och melodiinstrument som till exempel gitarr, keyboard, bas och trumset. Det lär man sig inte hur som helst. Man måste lära sig från grunden och det tar tid.

Hans Eric Lindahl, distriktsombud för Lärarnas riksförbund i Uppsala, säger att bristen på tid är ett känt problem för ämneslärare med låg timfördelning och stora klasser.
– Har man stora klasser så blir det problem med att säkerställa en rättvis betygsfördelning.
Han anser att man nu måste verka för mer resurser till skolan så att rektorer har möjlighet att skapa mindre elevgrupper.
– Det är ju ett sätt att tillmötesgå lärarna. Då får man som lärare möjlighet att identifiera varje elev och bättre förutsättningar att sätta korrekta betyg.

Enligt skolverket har en skola rätt att justera timfördelningen med 20 procent åt båda hållen. För en klass som har 40 minuters lektionstid i veckan innebär det en utökning eller minskning med åtta minuter. Man kan också samla ihop extratiden och skapa mer utrymme för musik i en viss årskurs. Lärarna kräver nu att det skapas mindre elevgrupper så att man lättare kan genomföra undervisningen.
– Det kommer så klart att krävas mer resurser. Vi måste få rektorer på kommunal nivå att förstå att det här är ett jätteproblem. Vi är duktiga musiklärare men vi räcker inte till, säger Charlotte Zetterström.

Lars Romanus, grundskolechef, hänvisar till att man följer det antal musiktimmar, 230, som Skolverket fastställt i timplanen.
– Kunskapskraven är större än i förra läroplanen, men timmarna är desamma. Synpunkten om antalet musiktimmar kan man ha även kring timfördelningen i andra ämnen.
Lars Romanus påpekar att skolorna även i fortsättningen har möjlighet att flytta lektionstid mellan olika ämnen med upp till 20 procent. Att skapa mindre klasser är fullt möjligt på lokal skolnivå, anser han.
– Det ligger på skolan att bestämma hur man vill organisera. Det handlar naturligtvis också om vilka resurser man har, men jag tror inte det finns någon skola som har helklasser i alla ämnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om