Musikens hus: Okänt avtal mellan partier om försäljning
De partier som är för Musikens hus i Uppsala har enats om att sälja delar av kommunala bolag om det behövs för att finansiera anläggningen.Det framgår av en handling som inte tidigare varit känd. Detta strider mot den överenskommelse majoritetspartierna slöt efter valet, säger kommunalrådet Niclas Malmberg (mp).
Pengarna ska användas för att bygga Musikens hus som beräknas kosta totalt 529 miljoner.
I februari kom en rapport från styrgruppen för Musikens hus där det uppgavs att de 200 miljoner kronorna ska fås fram genom försäljning av mark och fastigheter.
I en handling som TV 4 Uppland kommit över framgår att de tre ja-partierna; vänsterpartiet, socialdemokraterna och folkpartiet, har ingått ett avtal som tidigare inte offentliggjorts.
Högre än beräknat
Där framkommer att om kostnaderna för anläggningen blir högre än de beräknade 529 miljonerna ska de täckas av ytterligare försäljningar. Räcker det inte med att sälja mark och fastigheter kan det aktuellt med "försäljning av andra av kommunkoncernens tillgångar, t ex delar av bolag".
Miljöpartiets kommunalråd Niclas Malmberg säger att överenskommelsen varit okänd för honom tills nyligen då en reporter från TV 4 Uppland visade den.
Han framhåller att den bryter mot vad de tre regerande partierna i Uppsala, s, v och mp enades kring efter valet år 2000.
— Vi har beslutat att inte sälja några kommunala bolag under mandatperioden. Men här har s och v ingått ett avtal med folkpartiet där det inte finns några sådana restriktioner.
Även vid andra tillfällen har vänsterpartiets kommunalråd Britt Löfgren förbundit sig att inte avyttra kommunala bolag.
"Förenligt med överenskommelsen"
Britt Löfgren anser att överenskommelsen mellan majoritetspartierna efter valet om att inte sälja kommunala bolag är förenlig med överenskommelsen med bland annat folkpartiet om att delar av kommunala bolag kan säljas.
— Det står ju att bara delar av bolag kan säljas, inte hela bolag. I överenskommelsen mellan majoritetspartierna däremot talas det om utförsäljning av bolag och då menas hela bolag, säger Britt Löfgren.
Hon poängterar att överenskommelsen mellan majoritetspartierna bara gäller ytterligare två år men att försäljningen av delar av bolag kan komma att ske efter den tidpunkten, och då har inget löftesbrott skett.
Avtalet mellan fp, s och v ingicks innan fullmäktige i april sa ja till Musikens hus.
UNT: Varför har ni hemlighållit avtalet om Musikens hus?
— Det står inget i avtalet som inte varit känt sen tidigare, svarar Britt Löfgren.
Kommunalrådet Gunnar Hedberg (m) har varit ovetande om Musikens hus-avtalet mellan de tre ja-partierna.
— Det är överraskande att det finns, det är lite sensationellt. Det normala är ju annars att en oberoende förvaltning lägger fram förslag som politikerna tar ställning till och då är materialet offentligt.
Arbetsgrupp lämnar förslag
I mitten av oktober ska en arbetsgrupp lämna förslag på vilka tillgångar i Uppsala kommun som bör säljas för att finansiera Musikens hus. Därefter ska en politisk ledningsgrupp ta ställning till förslagen.
— Vi dammsuger nu hela stan efter mark och fastigheter, säger stadsdirektör Kenneth Holmstedt som leder arbetsgruppen.
Enligt honom har inte arbetsgruppen diskuterat någon försäljning av kommunala bolag.
— Vi koncentrerar oss på det som ger mest intäkter för att komma upp i de 200 miljoner kronorna och där finns inte de kommunala bolagen med.
UNT: Vad har diskuterats för försäljning?
— Det vill jag inte kommentera, säger Kenneth Holmstedt.
Blir det svårt att få ihop 200 miljoner kronor genom att sälja av tillgångar?
— Jag utgår från att vi kommer att klara det.
Enligt en källa arbetar stadsbyggnadskontoret för högtryck med att förbereda planläggning av mark som kan säljas för att finansiera Musikens hus.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!