Den siffran avfärdas av Stellan Lundström, en av landets tyngsta auktoriteter på området. Efter att ha tagit del av styrgruppens rapport säger han:
- Man vill framställa det här som billigare än vad det egentligen är, men i verkligheten kommer det att kosta Uppsala kommun runt 50 miljoner kronor om året.
Han hävdar bland annat att den beräknade kostnaden för drift och underhåll, som satts till 550 kronor per kvadratmeter och år, är orealistisk.
Framställs som nästan gratis
Kommunen planerar att sälja tillgångar för 200 miljoner kronor som ska användas för att bygga Musikens hus.
- Att sälja kommunala anläggningar för 200 miljoner framställs som att det nästan är gratis i detta sammanhang Men kommunen kunde ju sälja tillgångarna, sätta in pengarna på banken och få ränta. Beroende på hur man räknar ska sex till tio miljoner kronor om året läggas till i kostnader för detta, säger Stellan Lundström.
- Kostnaden för att uppföra fastigheten är 529 miljoner kronor och då blir enbart kapitalkostnaden runt 40 miljoner om året inberäknat ränta och en rimlig nivå på avskrivningarna.
Efterlyser ärligare kalkyl
Han efterlyser "ärligare kalkyler" och menar att kommunen "med olika trix" försöker visa i sina beräkningar att Musikens hus blir billigare än vad som är fallet.
- Att det är skrivet så här tror jag är ett led i en politisk process. Skulle man säga det här kostar oss 45—50 miljoner kr per år då kanske beslutet aldrig skulle gå igenom.
Han vänder sig bland annat mot att styrgruppen satt avskrivningstiden till 50 år.
- Att göra kalkyler över 50 år på det här sättet är nonsens. En avskrivningstid på 25—30 år hade varit mer realistiskt, men då ökar kostnaden, eftersom man måste betala av på kortare tid.
Fastigheten inte värd priset
En central fråga är vad huset värderas till och hur stora nedskrivningar som ska göras.
Genom egna beräkningar har Stellan Lundström kommit fram till att värdet på fastigheten borde skrivas ner till runt 200 miljoner kronor.
Därmed motsäger han argumentet att kommunen genom att sälja tillgångar för 200 miljoner kronor och investera dessa i Musikens hus inte gör några förluster eftersom anläggningen kan säljas för motsvarande värde.
- Problemet är att kommunen köper en fastighet som inte är värd på marknaden vad den kostar att bygga.
Kommunen planerar att skriva ner fastighetens värde med 200 miljoner kronor, vilket innebär att kommunens resultat belastas negativt med den summan. Resultatet skulle givetvis försämras ännu mer om värdet skulle skrivas ner med 329 miljoner, det belopp Stellan Lundström betraktar som rimligt.
"Vi kan inte räkna på det sättet"
Leif Sanner (fp), som sitter med i styrgruppen, tillbakavisar resonemanget att kommunen borde redovisa den möjliga avkastningen från tillgångarna som ska säljas för att finansiera byggnationen.
- Säg att ett par personer flyttar ihop. Om den ena personen säljer en bostadsrätt och sätter in pengarna i den nya gemensamma bostaden, inte sitter man och räknar på vilka pengar man kunde fått ut om pengarna satts in på banken.
- Vi kan inte heller inom kommunen räkna på det sättet. Vi har investerat i till exempel bibliotek och kan inte kalkylera med hur mycket vi kunde få ut om den investeringen i stället fanns på ett bankkonto, framhåller Leif Sanner.
Fotnot: I styrgruppen, som numera är upplöst, ingick v, s, fp och kd, alltså de partier som arbetat för ett byggande av Musikens hus. Kd har nyligen sagt nej till förslaget med hänvisning till kommunens dåliga ekonomi. M, c och mp är emot Musikens hus.