Bland sterila sjukhuskorridorer i kal lysrörsbelysning på Akademiska sjukhuset i Uppsala, finns en liten fristad som kallas lekterapin. Till den här avdelningen kan sjuka barn och ungdomar komma för att för en liten stund inte behöva vara deras sjuka jag. Istället har de möjlighet att göra saker som är förknippade med deras friska jag, som att till exempel pyssla och leka, eller delta i musikterapi. När vi besöker Barbro Netin Olofson, som är musikterapeut på sjukhuset, har hon inga barn inbokade. Istället erbjuder hon att demonstrera hur en terapisession kan gå till.
– Nu vill jag att du blundar och slappnar av i hela kroppen och bara lyssnar på min röst, säger Barbro Netin Olofson med lugn stämma.
– Jag kommer att spela upp ett musikstycke och allt du behöver göra är att lyssna och känna vad musiken betyder för dig.
Jag försöker sätta mig till rätta och göra som hon säger. Musiken är böljande och fridfull och jag känner mig sömnig och avslappnad. Efteråt reflekterar vi kring upplevelsen av musiken och jag får rita en teckning för att beskriva vad jag kände. Jag ritar en båt på öppet hav och vi pratar om hur bilden symboliserar mina känslor. Vi avslutar sessionen med en spelstund, där jag får välja ett av alla instrument som finns och så spelar vi tillsammans. Jag väljer en slags trumma med små metallkulor i, som låter som havets vågor när man lutar den åt sidan, och Barbro väljer en liten harpa. Efter att ha genomgått terapin känner jag mig framförallt avslappnad, och det känns lättare att ta in intryck.
Barbro Netin Olofson menar att musik kan göra människor, och särskilt barn, mer receptiva för känslor. Musik fungerar därför mycket bra i terapeutiskt syfte.
– I många fall kan det vara svårt för barn att uttrycka sina känslor i ord, och då kan det vara lättare att spela känslorna med hjälp av ett musikinstrument.
Barbro Netin Olofson erbjuder musikterapi till barn i alla åldrar, från de som bara är några veckor gamla och upp till 18 år. Det spelar heller ingen roll vilken diagnos barnen har.
– Vi har barn här med alla olika typer av diagnoser, från barn med cancer till de som har neurologiska sjukdomar. Vissa träffar jag bara några gånger och andra träffar jag under en längre tid. Det beror på vilken diagnos de har och hur länge de vårdas på sjukhuset, säger Barbro Netin Olofson.
För barnen är musikterapin ett välkommet inslag i en ofta tråkig och påfrestande tillvaro på sjukhuset.
– Målet är att barnen ska må lite bättre psykiskt. Ligger man inne på sjukhuset under en längre tid och dessutom är svårt sjuk och genomgår smärtsamma behandlingar, kan musiken bli en stund av glädje. Det blir en kontakt med det vanliga livet och det som är friskt. Hos mig behöver de inte göra något som är obehagligt eller gör ont, säger Barbro Netin Olofson.
Hon blev färdig musikterapeut år 2004. Innan dess hade hon i många år varit sångerska och frilansmusiker, och undervisat elever i sång och musik. Det var under den perioden hon insåg musikens helande kraft.
– Jag märkte att det hände andra saker i rummet, än bara det rent musikaliska. Jag hade flera elever som var långtidssjukskrivna och led av depression. Många av dem kom till mig och sjöng bara för att de tyckte det var skönt. Då började jag fundera kring vad i musiken som fick människor att må bättre, och sökte utbildningen till musikterapeut på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.
Musikterapi är relativt nytt på sjukhuset. Barbro Netin Olofson började arbeta här som musikterapeut i augusti 2018 och det är första gången sjukhuset erbjuder den behandlingsformen för sjuka barn. Verksamheten är ett pilotprojekt som initierats av stiftelsen MusikBojen, som verkar för att göra musikterapi tillgänglig för barn och ungdomar i Sverige.
– Musikterapi är en evidensbaserad terapiform, och det finns mycket forskning kring ämnet som visar på att det har god effekt. De senaste 15 till 20 åren har det därför vuxit mycket i Sverige och vi hoppas att det kommer växa ännu mer så att fler barn kommer ha tillgång till musikterapi, säger Barbro Netin Olofson.
Hon jobbar två dagar i veckan med musikterapi på Akademiska sjukhuset. Men för hennes del hade hon gärna varit där oftare.
– Jag tror att behovet finns. Och personligen får jag göra det jag tycker är allra roligast, att jobba med barn och med musik. Det är en bra kombination, säger Barbro Netin Olofson.