I Sigtuna museums lokaler visas och förvaras omkring en halv miljon föremål enligt Anders Wikström. Objekten som finns där berättar historien om det tidiga Sverige. Bekymret är nu att miljön som föremålen befinner sig i inte är klimatanpassad och därför skadas de.
-Vi har uppmätt en mycket hög luftfuktighet i lokalerna under sommaren och vissa föremål har till och med drabbats av mögel. Man kan också se att det bildas ny korrosion på vissa metallföremål. Föremålen har inte förstörts, men det är ett tecken på att miljön inte är bra, säger Anders Wikström.
Ett ännu större problem är enligt Anders Wikström arkivet i stora utställningshallen som i somras drabbades av vattenläckor.
-Där sipprade det in vatten från väggarna in i våra hyllsystem och på vissa av våra föremål. Det är tillfälligt åtgärdat, men det kan ju hända igen, säger han.
Anders Wikström berättar att det skulle betyda oerhört mycket att ha klimatanpassade lokaler och han menar att det skulle påverka hela verksamheten på ett positivt sätt.
-Vår basutställning har vi haft sedan 1998 och den ska egentligen byggas om efter åtta-nio år. I samband med en klimatanpassning är det lämpligt att göra om basutställningen och på så vis locka fler besökare. En bättre miljö gör att vi också kan ta in nykonserverade föremål som vi idag inte vågar ta in, säger Anders Wikström.
Under den senaste tiden har Sigtuna museum tagit hjälp av en konservator som fått i uppgift att skriva en rapport om lokalerna och miljön. Rapporten ska vara ett underlag för personalen på museet att arbeta mot.
-Rapporten innehåller konkreta förslag på vad vi kan förbättra i våra befintliga lokaler, men det är ingen slutgiltig lösning. Rapporten dömer även ut de lokaler vi har nu, de är helt enkelt inte lämpliga, säger Anders Wikström.
Förslaget, som ska lämnas till kommunpolitikerna, är att 14 miljoner kronor ska läggas på att ordna med klimatanpassade lokaler och förvaring till Sigtuna museum, en kostnad som Anders Wikström tycker är rimlig.
- Vi ska ju förvalta föremål i många generationer framåt Det är ett kulturarv som inte går att ersätta. Det är ett unikt material, säger Anders Wikström.
Förvaltningschefen för kultur och fritid i Sigtuna kommun, Sanna Bergström, säger att politikerna ännu inte tittat på förslaget eftersom det politiska läget är lite osäkert så tätt efter valet. Sanna Bergström är den som ska lägga fram förslaget och hon hoppas på positivt gehör.
-Jag hoppas att det ska bli ändring inom mandatperioden, sedan är det ju så att vi kan göra en hel del redan nu om vi får några av de medel som vi önskat. Vi har ju ett kortsiktigt åtgärdsprogram, men även ett långsiktigt, säger hon.
Vad Sanna Bergström syftar på är bland annat enklare och billigare lösningar än en ny lokal. Syrafritt papper för att skydda de vissa föremål i arkiven, ommöbleringar i förråden och solfilm på fönstren är några exempel på mindre åtgärder som kan förbättra miljön för föremålen. Samtidigt hoppas hon på nya lokaler för Sigtuna museum i framtiden. Kostnaden för en nybyggd, klimatanpassad lokal för museet beräknas till 12,3 miljoner kronor. Då handlar det om ett 500 kvadratmeter stort magasin med arkiv.
-Det är min absoluta förhoppning att vi kommer att få nya lokaler. Sedan ska man vara medveten om att politikerna bestämmer och det är väldigt stor konkurrens om kommunens pengar, säger Sanna Bergström.
Sanna Bergström har redan en förebild för ett eventuellt nybygge.
-Det finns en fantastisk lokal i Morgongåva som är inspiratör för oss när vi tittar på de här frågorna. Man kan hyra in sig där och vi har haft kontakt med dem. Eftersom vi har fått lite pengar för att omkonservera några föremål så kan det ju bli aktuellt att hysa in dem där innan vi fått ordning på hemmaplan, säger Sanna Bergström.