Munblåst lyfter utsikten

Munblåst fönsterglas är en vara som få glasmästerier har i lager numera. Ska man renovera äldre hus ger de ett extra lyft. Vi har pratat fönster och glas med Uppsalaglasmästaren Johan Lindblom.

Johan Lindblom

Johan Lindblom

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2013-03-02 08:00

Solen gnistrar i stora fönsterrutorna på huset där Uppsala Fönsterhantverk finns, i Danmarksby strax utanför Uppsala. Det är det enda glasmästeriet i Uppsala som har munblåst fönsterglas i sortimentet.
– Mest utför vi renoveringar av kyrkfönster med munblåst fönsterglas. Det händer också att en eller annan hus- eller lägenhetsägare beställer munblåst glas till sin fönsterrenovering, säger glasmästare Johan Lindblom.

Då handlar det om fönster till äldre hus byggda före 1930. På 1930-talet slutade nämligen munblåsta fönsterglas att tillverkas i Sverige.
Uppsala Fönsterhantverk beställer sitt munblåsta fönsterglas från en firma i Tyskland. Johan Lindblom berättar om tillverkningen, att glasblåsare blåser den upphettade glasmassan först till en bubbla som sedan blir till en flaska eller cylinder.
– Blåsaren står vid ett dike i hyttan och svingar eller pendlar glasmassan som då blir längre. Sedan klipper blåsaren upp botten och skär av den upptill.

Cylindern öppnas och värms upp i en ugn. Därefter tas den ut och glasblåsaren viker ut sidorna. En träkloss används som ”strykjärn”.
– Så glasen kan inte bli för stora, då går de inte att hantera, säger Johan Lindblom och visar mot fönstret hur levande det munblåsta glaset blir till sin struktur jämfört med ett fabrikstillverkat och betydligt slätare glas som han håller bredvid.
Karaktäristiska drag hos de munblåsta fönsterglasen är den tydliga, men ändå diskreta ytstrukturen och bubblorna i rund eller oval form inuti själva glaset. Variationerna på dem är oändliga, inget munblåst fönsterglas är det andra likt.

Vid vårt besök hos Uppsala fönsterhantverk håller man på med att renovera fönster från Skokloster slott. Några av dem är förmodligen från tiden när slottet byggdes, 1600-talet. Många av glasrutorna är spruckna och behöver bytas. En del trä i fönsterbågarna behöver också bytas och målas.
De glasrutor som är riktigt gamla är grönskimrande. Det var egentligen en missfärgning av en järnförening i sanden som glasmassan gjordes av.
– När vi står här och skrapar färg och fönsterkitt slår det oss att en del karmar är lika gamla som Vasaskeppet. Det är lite hisnande, säger Johan Lindblom.

Han berättar också att en viktig orsak till fönsterrenoveringen på Skoklosters slott är att det är nödvändigt att få fason på inomhusklimatet där, en investering som nuvarande ägaren Statens fastighetsverk valt att göra. De många antikviteterna på slottet far helt enkelt illa av att vind och regn kan blåsa rakt in genom trasiga rutor.
Uppsalaföretaget renoverar en del kyrkfönster också och förser dem med nygjort munblåst glas. Den senaste beställningen är för Bälinge kyrka. I torkrummet hänger dock fönsterbågar från ett privathus i Marielund som ska renoveras. De hänger upp och ned för att färgen ska torka på ett sätt så att eventuella droppar inte märks när de sedan blir rättvända.

I det luftiga snickarrummet håller snickaren Micke Siwertz på att snickra nya fönsterbågar till ett litet fönster på ett äldre hus på Kungsgatan. Husägaren vill öka isoleringen och nya bågar behövs för att man ska kunna sätta in energiglas på insidan. På andra sidan, utåt, blir det munblåst fönsterglas. Den visuella effekten blir då tämligen tidsautentisk.
Givetvis går det att sätta in energiglas tillsammans med vanligt fönsterglas också.
Men något rotavdrag kan husägaren inte göra när fönsterbågarna renoveras på verkstaden. Det går bara om renoveringen görs på plats i huset som renoveras.

I ett lagerrum finns det glas i många kulörer och glas som är blästrat. I beställningssortimentet finns över 5000 kulörer på glas. Några stora trasiga rutor som är blästrade i konstfullt mönster står lutade mot en vägg.
– Det är en konstinstallation till Danderyds sjukhus som gick sönder och som vi ska försöka återställa. Vi har fotograferat konstnärens blästring och ska mata in en dator för att återskapa den, berättar Johan Lindblom.
I glastillskärarrummet finns också en maskin för blästring av glas.

Men vad är det egentligen för skillnad mellan munblåst och handblåst glas?
– Nja, vi säger bara munblåst glas. Det är väldigt få som kan blåsa glas med händerna, säger Johan Lindblom leende.
Innan vi lämnar butiken på Danmarks gärde får vi en snabbtitt på lagret och den lilla butiken med äldre inredningsdetaljer. Här finns lampknappar av svart bakelit och ett oräkneligt antal beslag, krokar, gångjärn och hakar av äldre modell. Men också verktyg som kittkniv, stifthammare och stiftpistol för gör-det-självare. Fast just munblåst glas kräver nog lite extra för att hantera. Priset ligger på 2500 kronor per kvadratmeter, men då är det tillskuret också.

Fakta

Så görs munblåst glas enligt cylindermetoden

Glasmassan som är upphettad blåses inledningsvis i cylinderform, som en flaska.
Glasblåsaren står vid ett dike (inomhus) och svingar glasmassan så den blir längre i formen.
Botten klipps upp med raka kanter.
Glascylindern skärs av upptill.
Den värms upp igen i ugnen, skärs upp och sidorna viks ut.
Med en träkloss som strykjärn slätas glasbiten ut.
Fabriker som tillverkar munblåst fönsterglas finns i Tyskland och Frankrike. I Sverige las den produktionen ned på 1930-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om