Förvaltningsrätten i Uppsala ska nu pröva om det är lagligt för Uppsala kommun att satsa pengar i det privata bolag som vill bygga den nya multiarenan i Gränby. Enligt förvaltningsrättens preliminära bedömning är det sannolikt olagligt. Men domstolens bedömning är bara preliminär och bygger på det som hittills framkommit utifrån att fem privatpersoner överklagat kommunens beslut.
Nu har Uppsala kommun lämnat sin syn på saken till domstolen där man argumenterar för att man visst får stödja arenan, även om det innebär att man stödjer ett enskilt bolag. Kommunen argumenterar på flera fronter, men huvudargumentet är att arenan är så viktig för Uppsalas utveckling att det rättfärdigar att kommunen satsar pengar.
– Vi menar att man enligt kommunallagen har rätt att ägna sig åt turismverksamhet, och har man den rätten då kommer man förbi alla hinder på vägen, säger stadsjuristen Mats Sandmark. ´
I lagen står att en kommun bara får ge stöd till ett enskilt bolag om det finns synnerliga skäl. Och sådana finns i det här fallet eftersom arenan verkligen behövs, men inte kan byggas utan kommunens stöd, menar Mats Sandmark.
– Vad som är synnerliga skäl förskjuts ju över tid. Men det här med arenor är något som kommit i hela Sverige och anses som en viktig faktor för att utveckla kommunen. De är som en del av infrastrukturen och det ligger inom den kommunala kompetensen.
Enligt beräkningar kommer arenan att öka turismens omsättning med 30 procent och ge 1000 till 1500 nya jobb. Enligt det avtal som tecknats mellan Uppsala kommun och arenabolaget ska kommunen satsa 150 miljoner kronor i arenan. Kommunen ska också hyra in sig för 15 miljoner kronor om året i 25 år.
"Multiarenan del av infrastrukturen"
Multiarenan i Gränby är en del av infrastrukturen, därför har kommunen rätt att stödja det privata bolag som vill bygga arenan. Det skriver kommunen i sitt svar till förvaltningsrätten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!