Muffinsätarna på plats för fettstudien

Nu är deltagarna utvalda som ska äta runt fyra muffins om dagen under sex veckor.

Fredrik Rosqvist mäter Simeon Oxley, en av deltagarna i ett forskningsprojektet.

Fredrik Rosqvist mäter Simeon Oxley, en av deltagarna i ett forskningsprojektet.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2011-08-28 12:09

Nästa vecka startar ”muffinsstudien” på allvar. Ja, på blanketterna som deltagarna får fylla i under inskrivningen står det så: ”Muffinsstudien”. Men för doktoranden Fredrik Rosqvist är den så mycket mer.
– Det här är seriös forskning. Vi vill få fram om det är någon skillnad mellan olika fetters hälsopåverkan när du går upp i vikt. Vi tror att det är en skillnad. Det har forskning visat när det handlar om viktnedgång eller viktstabilitet. Vi undersöker bland annat effekterna på ämnesomsättningen, blodkärlen, blodfetterna och om generna spelar någon roll.
Av 8 000 muffins bakas hälften med mättad palmolja och hälften med omättad solrosolja.

När en av deltagarna, 33-årige Simeon Oxley, är på plats för en första hälsokontroll på Akademiska sjukhuset får han slutligen dra en lapp ur en burk. På lappen står det ”A”.
Men varken han själv eller Fredrik Rosqvist vet i vilken ”fettgrupp” Simeon Oxley hamnar.
– Jag vill börja träna och gå upp några kilon. Och så vill jag få en helhetsöversyn av min hälsa i och med studien, säger han.
Han är alltså inte rädd för att gå upp de tre procent av sin startvikt, som är målet.
Varje vecka kommer studiens alla 40 deltagare till Fredrik Rosqvist för vägning – och för att hämta sin veckoranson av muffins. De börjar äta fyra om dagen, men om de går upp för lite, kan det bli fler. Eller tvärtom.
– Antal muffins är sekundärt. Det viktiga är att de går upp i vikt.
Hittills har han själv bakat de 700 muffins, några med chokladsmak och några med citronsmak, som ligger klara i frysen. Men det lär hamna på närmare 8 000 när studien avslutas i december.
– Jag får se om jag hinner baka alla själv.

Att det blev muffins beror på att ingen ska kunna se vilken typ av fett de innehåller. Fredrik Rosqvist var först inne på milkshake, men muffins var mer praktiskt.
Vad har du lärt dig hittills, efter att ha bakat alla muffins?
– Kanske inte så mycket av själva baket, men desto mer om hur mycket tid, planering och arbete det krävs för att genomföra en sådan här studie. Mycket mer än man kanske kan tro.
Deltagarna ska inte bara äta. De ska även fylla i hur aktiva de är under dagen, vad de gör och vad de äter förutom sina muffins.
Simeon Oxley får med en hushållsvåg hem och underlag för att skriva matdagbok.
– Det är bra att kunna hjälpa forskningen och samtidigt få något tillbaka, säger han.

FAKTA

Deltagarna: Cirka 40 personer mellan 20 och 38 år som har ett BMI mellan 18 och 27. Ett krav för att delta är normala värden från blodprover, alltså att de är friska.
Deras uppgift: Under sex veckor ska de äta i snitt fyra muffins om dagen. Dessutom ska de vägas varje vecka, fylla i uppgifter om hur aktiva de är och vad de äter i övrigt. De undersöks grundligt vid tre tillfällen förutom en första hälsokontroll.
Forskningsmål: Undersöka om hälsoeffekterna av en måttlig viktuppgång skiljer sig åt beroende på varifrån kalorierna kommer. I detta fall jämförs två olika typer av fett.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!