Kavarö vattenvårdsförening bildades sommaren 2008, för att vårda fjärdarna mellan Kavarö, Prästholmen och Järsön. Och bästa sättet att göra det är nu, enligt föreningen, att låta muddra kanalerna mellan Innerfjärden och Stordragsfjärden samt mellan Stordragsfjärden och Järsösundet.
– Gör vi inget blir fjärdarna i förlängningen bara dypölar, säger föreningens ordförande Jacob Kinge.
Han berättar om situationen där i slutet av 1970-talet, då fisken dog i det otjänliga vattnet och det närliggande Sunnanöbadet tvingades stänga för att det inte gick att bada.
– Det gick inte att ta sig med båt mellan fjärdarna, annat än om man gick framför båten och drog den genom vassen. Fast då måste vattenståndet vara bra högt för att det skulle gå.
Rådiga lokala förmågor tog saken i egna händer, körde dit sina grävmaskiner och påbörjade en muddring av kanalerna. Det arbetet slutfördes ett par år senare av några privatpersoner som arbetade dag och natt i en veckas tid för att få till två kanaler värda namnet.
Det är nu nära 30 år sedan och visst är kanalerna fortfarande farbara. Men de har vuxit igen och vattendjupet vid normalt vattenstånd har minskat från 160 centimeter till 110.
– Det är det vi vill återställa, ett vattendjup på 160 centimeter och vi kommer att göra det på en fyra meter bred yta i kanalernas mitt, säger Jacob Kinge.
En förutsättning för att muddringen ska kunna ske, är dock att Kavarö vattenvårdsförening – efter den miljökonsekvensutredning och den fågelinventering som gjorts – får klartecken från Miljödomstolen. Ärendet handläggs just nu och dom väntas tidigast i höst.
Viktigt är också att föreningen ökar antalet medlemmar, så att den totala muddringskostnaden på omkring 500 000 kronor kan täckas av en mindre summa från varje enskild medlem.
– Så snart vi fått domen i Miljödomstolen startar vår stora medlemsvärvning, säger Jacob Kinge och skrattar, innan han återigen blir allvarlig och poängterar att muddringen inte ska göras för att större båtar ska kunna komma in i fjärden, något som en del oroat sig för.
Nej, tanken är bara att vattentillströmningen till fjärdarna ska tryggas och att vattnet i dem ska fortsätta vara tjänligt.