I ett extramöte i fredags beslutade kommunfullmäktige att upphandlingen av kommunens IT-drift och telefoni ska slutföras. De rödgröna meddelade direkt att de tänkte överklaga och på måndagen lämnade Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet in en överklagan till förvaltningsrätten.
– Det är så många fel, så vi anser att förvaltningsrätten måste undersöka om beslutet har gått rätt till, säger Maria Gardfjell strax efter att hon lämnat in överklagan.
Överklagan är, förutom av Maria Gardfjell, undertecknad av Alf Karlsson (MP), andre vice ordförande i kommunfullmäktige, och kommunalråden Erik Pelling (S) och Ilona Szatmari Waldau (V).
I överklagan yrkar de rödgröna bland annat på att IT-upphandlingen inte ska få verkställas innan förvaltningsrätten prövat överklagan och att beslutet att upphandlingen ska slutföras ska upphävas.
Under våren har IT-frågan varit mycket het och har kritiserats från flera håll. Bakgrunden är att kommunstyrelsen i januari i år beslutat att kommunens egna IT-verksamhet ska avvecklas och att den i stället ska läggas ut på entreprenad.
Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Ahlstedt (M) JO-anmäldes efter att han ska ha raderat närmare 800 mejl mellan honom och det företag han är tjänstledig från under tiden som politiker i Uppsala. Bolaget, IT-företaget CGI, anses i sammanhanget vara ett av flera företag som antas kunna delta i upphandlingen. Men JO valde att inte ta upp ämnet för granskning.
Det har även riktats kritik mot att det har gått för fort.
– Man kan fråga sig vad det var som var så brådskande med det här ärendet, säger Maria Gardfjell.
– Bland de allvarligaste felen är att kallelsen till mötet i fredags gick ut innan vi hade fattat beslut vid det extra mötet i kommunfullmäktige i torsdags. Kommunfullmäktige har en egen lagstadgad arbetsordning som fastställer hur det går till när man ska kalla till extra möten, de reglerna följdes inte.
Utifrån kan IT-frågan ses som ett tillfälle för er att ta politiska poänger.
– Det kan nog ses som ett billigt politiskt spel, där man vill förhala beslutet så att det blir en valfråga så att man bestämmer hur det ska bli efter valet. Och visst är det så, säger Maria Gardfjell.
– Vårt huvudförslag är att man borde vänta med beslutet till efter valet, så att vi kan komma överens och att vi får en bred politisk överenskommelse. Det är olyckligt att det har blivit så här. Normalt har det inte varit så stora gap mellan oss. Men de har kört fast i spåret och vill inte ta fram fakta, underlag eller diskutera. Och de vill inte se andra exempel på hur dåligt det här har fungerat på andra ställen. De vill leverera i sin bästa gren, att privatisera.