Politisk krock kring trafikplan som ska gälla till 2030

Det är utsläppen och inte bilarna som är problemet, säger moderaterna. Andelen Uppsalabor med bil måste minska, menar Miljöpartiet. I höst ska Uppsala kommun anta en trafikplan – och då är det upplagt för politisk krock.

Det är upplagt för politisk krock när en ny trafikplan ska klubbas.

Det är upplagt för politisk krock när en ny trafikplan ska klubbas.

Foto: Adam Wrafter/UNT arkiv

Uppsala2021-09-07 05:00

Har du också känt att det börjar bli mer bilar på gatorna igen? Med fler tillbaka på sin arbetsplats har det varit kö och långsam trafik i stan, som på Tycho Hedéns väg och på Dag Hammarskjölds väg.

Uppsala är Sveriges fjärde största stad, växer stadigt och har ambitionen att växa ännu mer. Men stadskärnan är trång. Att trafikmängden inte ska öka är andemeningen i Uppsala kommuns översiktsplan, poängterar Rickard Malmström (MP), kommunalråd och ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

– Många tycker att trafiknätet redan är överbelastat. Ska trafikmängden inte öka måste en mindre andel av Uppsalaborna ha bil, säger han.

undefined
”Många tycker att trafiknätet redan är överbelastat”, säger Rickard Malmström (MP).

I höst kommer trafikfrågan i Uppsala kunna bli en än hetare politisk potatis än annars. För nu ska en handlingsplan för mobilitet och trafik fram till 2030 tas av kommunfullmäktige. Planen ska vara en beskrivning av hur kommunen ska arbeta med hållbart resande, cykel, trafiksäkerhet och tillgänglighet.

Det är ett viktigt verktyg för att kunna möta klimatutmaningen, menar Rickard Malmström. Men det handlar som sagt också om ytan i stan.

– För att kunna fortsätta ha mobilitet måste vi ha yteffektiva transportmedel, helst muskeldrivna, så att de som verkligen behöver bil, exempelvis funktionsnedsatta, kan ta sig fram, säger han.

De förändringar han efterlyser ska ses som något som ger positiva effekter, inte som något som är emot bilister, menar han.

– Jättemånga av dagens resor i staden kan lika gärna göras med cykel. Det gäller att se att det innebär sänkta kostnader, friskare människor och att man också kan spara tid och få mer kvalitetstid.

Men vilka incitament kan ni använda för att förmå Uppsalaborna att ändra resvanor?

– Där är vi inte färdiga än på något sätt, men det handlar om att främja de goda transportsätten, alltså gång och cykel i första hand.

En annan förändring han talar om är att helt enkelt förflytta oss mindre i vardagen, exempelvis genom att jobba mer hemifrån, handla i närbutiken eller på nätet, att välja fritidsaktiviteter som innebär färre resor. Det ställer krav på kommunens planering så att service och funktioner som skola och förskola finns nära medborgarna, menar Rickard Malmström.  

I grunden tror han att det finns en politisk samsyn kring en trafikplan för kommunen.

– Jag hoppas att vi politiker kan vara konstruktiva här.

undefined
Det är lätt att hamna i köer på Tycho Hedéns väg.

Samma förhoppning har moderata kommunalrådet Therez Almerfors. Men hon tror det blir svårt och ser stora skillnader mellan partierna.

– Bilen kommer att fortsätta att finnas i vår stad och vi är mer framtidsoptimistiska. Vi vill bekämpa utsläppen, inte bilen. Men jag hoppas att vi kommer att kunna mötas, säger hon.

Hon säger att trafik- och mobilitetsplanen är efterlängtad och efterfrågad av hennes parti.

– Vi vill ser mer av helhetssyn i planeringen när det gäller framkomligheten i Uppsala. Vi tycker att det saknas helhetslösningar.

Som exempel ger Therez Almerfors korsningen Sjukhusvägen-Ulleråkersvägen, vid Studenternas. Här ska cyklar kunna passera på en snabbcykelled, som alla är positiva till. Men här kommer också trafiken från den nya bro som ska byggas söder om Studenternas att komma. Och i framtiden kan det dessutom gå en spårvagnslinje i korsningen.

– Här riskerar det att bli kaos med stopp i stället för rörelse, säger Therez Almerfors.

Texten har tillfogats en rättelse kring korsningen som Therez Almerfors ger som exempel.

Ska gälla till 2030

Handlingsplanen för mobilitet och trafik är en beskrivning för hur kommunen ska arbeta med hållbart resande, cykel, trafiksäkerhet och tillgänglighet, bland annat. Planen gäller från det datum den beslutas fram till 2030.

Planen ska fungera som en riktlinje för förvaltningarna och är främst tänkt att läsas av personer som arbetar med samhällsplaneringsfrågor, men också de som engagerar sig i dem. 

I våras hölls en medborgardialog där allmänheten fick lämna synpunkter.

Källa: Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!