MP gläds åt siffrorna

Väljarundersökningen tas emot med blandade känslor av Uppsalas politiska partier. Gladast är, inte helt överraskande, Miljöpartiets Maria Gardfjell.– Yes! Jätteroligt! Det här är så himla välkommet, skrattar hon.

Uppsala2010-09-06 04:06

Ja, Miljöpartiets starka framryckning i Uppsala, liksom det faktum att partiet nu är det största bland personer under 35 år, får Maria Gardfjell att jubla. Men hon är inte jätteförvånad.
– Vi vill ju modernisera Uppsala, och de som är under 35 är med på noterna. Vi har varit på framgång tidigare, men inte sett så tydliga resultat som den här undersökningen visar.
Är det möjligen Socialdemokraternas väljare ni tar?
– Jag tror att vi tar brett, både från vår egen sida och från de borgerliga partierna. Men det här är ju bara en opinionsundersökning. Nu ger vi järnet, jag tror att vi kan bli ännu större!

Medan Miljöpartiet svarar med glada utrop, är Socialdemokraternas Marlene Burwick mer dämpad i sina kommentarer. Enligt henne visar undersökningen att man nu behöver jobba hårdare de veckor som återstår innan valet.
– Vi behöver mobilisera och föra fram vår politik ännu mer. En undersökning tidigare i somras visade att Socialdemokraterna i Uppsala i stället gått framåt, så den enda opinionsundersökningen man kan lita på är ju den på valdagen, säger hon.

Att de rödgröna sammantaget knappar in på alliansen tror hon beror på att det rödgröna alternativet börjar sätta sig bland folk.
– Jag tror fler känner förtroende för vårt samarbete. Vi är överens om vilka frågor som är viktiga och som vi behöver satsa på för att Uppsala ska bli ännu bättre.
Från alliansens håll märks ingen egentlig nervositet över att man nu tappar en hel del väljare till det rödgröna blocket. Moderaternas Gunnar Hedberg tycker inte att det riktigt går att jämföra med rekordvalet 2006.
– 2006 blev ju en sådan fantastisk sving för alliansen i Uppsala.

Han tror att det minskade övertaget inte handlar om någon egentlig misstro mot de borgerliga partierna, utan om att Uppsala är en stad där det ofta står och väger mellan blocken.
– Att det fortfarande är en rätt kraftig alliansövervikt är naturligt med tanke på att vi levererat bra resultat. Men vi tar absolut inte ut någon seger i förskott. Att inte göra det fick vi Moderater lära oss 2002 när vi sista veckan tappade flera procent, säger han.

Folkpartiets Mohamad Hassan ser däremot en möjlig anledning till varför alliansen går bakåt: bristen på förskoleplatser.
– Det har varit extremt många barn, och vi har inte kunnat bygga ut förskolan i samma takt. Där tycker nog en del att vi har brustit.
Mohamad Hassan är ändå nöjd med alliansens övertag i opinionen. Mindre nöjd är han med det egna partiets siffror, även om han tycker det blir lite missvisande att jämföra med Folkpartiets framgångsrika val 2002.
– Vi har över tid gått fram och tillbaka och ofta legat på tio tolv procent. Att vi nu går bakåt tror jag beror på att vår skolpolitik övertagits av alla andra partier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om