Mottagning för hemlösa hotas av hemlöshet

Snart kan mottagningen för hemlösa vara hemlös. I augusti flyttades mottagningen från Odinslund till en fastighet invid järnvägstationen i Uppsala. Sista maj löper hyreskontraktet ut och den framtida lokaliseringen är oviss.

Läkare för hemlösa. Läkaren Sylvia Augustini arbetar på mottagningen för hemlösa. De flesta patienter har missbruksproblem, men även infektioner och kroniska åkommor förekommer. Foto: Rolf Hamilton

Läkare för hemlösa. Läkaren Sylvia Augustini arbetar på mottagningen för hemlösa. De flesta patienter har missbruksproblem, men även infektioner och kroniska åkommor förekommer. Foto: Rolf Hamilton

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2007-03-15 00:01
Uppsala läns landsting hyr lokaler för mottagningen i en fastighet på Storgatan i Uppsala. Sista maj löper kontraktet ut.
- I första hand vill vi vara kvar i samma fastighet som i dag, men inte nödvändigtvis i samma lokaler. Vi har ännu inte fått klartecken från fastighetsägaren, säger Margareta Parkstam, lokalansvarig inom primärvården.
I det spartanskt inredda väntrummet sitter en handfull medelålders män, en av dem med en mitella runt halsen. En annan ska snart få hjälp att ta bort några stygn. En tredje har svårt att fästa blicken.
- De allra flesta har missbruksproblem, många har akuta infektionssjukdomar och kroniska åkommor. De är ofta psykiskt lidande där situationen med hemlöshet och missbruk kan ses som både orsak och verkan, berättar läkaren Sylvia Augustini.

Dessa människor är några av de 200, kanske 300 hemlösa i Uppsala kommun. Många har ibland tak över huvudet på härbärge eller behandlingshem. Ibland befinner de sig på institution. Någon av dem har bostad, men lever ändock ett liv i hemlöshet. Ett 50-tal anses akut hemlösa enligt socialstyrelsens beräkningar.
Sylvia Augustini tror att många hemlösa lider av adhd, (neuropsykiatriska funktionshinder), sedan barnsben, även om de aldrig fått diagnosen fastställd.
Här finns också människor som fallit rakt ned till samhällets botten och helt tappat sitt sociala nätverk. De kanske har förlorat jobb och familj, dragit på sig hyresskulder eller andra ekonomiska problem.
- Det är ett oerhört svårt liv att leva ute på gatan. Är man inte missbrukare så blir man det för att klara av situationen, säger Sylvia Augustini.

Hon trivs med sitt arbete, trivs med att testa hur mycket hon själv klarar av. Hon är fascinerad över att möta dessa människor som hon karaktäriserar som "överlevare". De uppskattar att få vård, är ovana att bli väl bemötta och hyser en stark misstro mot samhället och dess institutioner.
En dålig tandstatus är gemensamt för många av de hemlösa. Genom ett nytt projekt kommer därför tio hemlösa att via läkaren på mottagningen få hjälp med sin tandhälsa. Projektet pågår under ett år för att därefter utvärderas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om