Motstridigt om bantning
Bantningsråden växlar. Först utsågs Atkinsmetoden till den bästa bantningskuren. Därefter visar forskning att kolhydratfattig mat ökar risken att dö i förtid. Frågan är vad man ska tro på.
Den studien som UNT berättade om i tisdagens tidning visar dock att risken att dö i förtid ökar med Atkinsliknande kost. Även hjärt- och kärlsjukdomar var vanligare bland testpersonerna. Här handlar det dock om att tillämpa metoden under en längre period, vilket experter som UNT talat med poängterar. Även andra metoder som bygger på lågt kolhydratintag kan alltså öka riskerna för hjärt-kärlsjukdomar om man tillämpar dem år ut och år in.
- De flesta bantningskurer är ofarliga under en kortare period. Det som avgör är i stället vad du äter under större delen av ditt liv. Att äta Atkins diet under en längre tid med lågt kolhydratintag och högt fettintag innebär sannolikt ökade hälsorisker, säger Bengt Vessby, adjungerad professor emeritus i klinisk näringslivsforskning vid Uppsala universitet.
Han anser för övrigt att Atkins diet inte är bättre än någon annan bantingsmetod.
- Man har övertolkat resultatet av studien som skulle ha utsett Atkins bantningskur till den bästa bantningskuren. Det finns inget som visar att den metoden ger bättre resultat än vanliga kostråd. Efter ett år var viktminskningen försvunnit, säger han.
Alicija Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska institutet i Stockholm, anser att det krävs mer forskning innan man kan dra några säkra slutsatser.
- Det är svårt att veta vad som gäller i praktiken, om Atkins bantningsmetod är hälsofarlig eller inte. Vi vet exempelvis inte vilken typ av kolhydrater kvinnorna i den aktuella studien ätit. Dessutom är studien baserat på ett lågt antal deltagare i den aktuella målgruppen, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!