Motstånd mot graffitiväggen

NYHETER. Både polisen och oppositionen vill att graffitiväggen i Märsta stängs. Veronica Barkman, som bor i området, är av samma åsikt. Hon har skrivit ett medborgarförslag om att väggen borde tas bort.

Uppsala2014-02-18 16:55

Som Sigtunabygden skrev för två veckor sedan har Kultur- och fritidsnämnden fattat ett enigt beslut om att ansöka om förlängt bygglov för den lagliga graffitiväggen vid Forum i Märsta. Men vid mötet var både Samling för Sigtuna och Moderaternas ordinarie ledamöter frånvarande.

Enligt oppositionsrådet Henrik Kelfve (M), var inte ersättarna "vakna nog att gå emot förslaget".
- Det är en miss i utförande av vårt uppdrag och det är olyckligt, men det ändrar inte vårt ställningstagande, vi är emot graffitiväggen, säger han.

Orsakerna till motståndet är flera.
- Det allra viktigaste skälet är att klotter är en jättestor kostnad och förfulande av samhället och vi tycker att det ger helt fel signalvärde att man då från kommunens ska stötta och stimulera den konstform som man kallar graffiti, säger han.

Närpolisbefälet Pierre Blanc berättar att hans rekommendation till bygg- och trafiknämnden skulle vara att avslå bygglovet. Ett problem som polisen upplever är att de inte kan beslagta sprayflaskor om de träffar personer som säger att de ska till graffitiväggen i Märsta. Säger personerna däremot att de ska hem till sina föräldrar och måla om garaget kan polisen ringa och fråga föräldrarna om detta stämmer.

Vid graffitiväggen finns en skylt där det står "inget klotter på stan då försvinner väggen".

Samma tags, det vill säga målares signaturer, finns dock både på den lagliga graffitiväggen och i polisens register över anmälda klotterskadegörelser i Sigtuna kommun och Stockholms län. Det säger norrorts polischef, Margareta Wennberg.

Pierre Blanc tillägger dock att det kan vara så att man kopierar tags eller att de finns grupper som använder samma tags. Därför går det inte att säkerhetsställa att det är samma personer som målar på väggen som klottrar på stan.

En person som engagerat sig mot väggen och lämnat in ett medborgarförslag med hopp om att få väggen stängd, är Veronica Barkman. Sedan graffitiväggen i Märsta öppnade har hon vid upprepade tillfällen utsatts för klotter, på sin fastighet i området vid den aktuella graffitiväggen.
- Det blir en mycket tråkig nedklottrad miljö runt omkring att bo i för oss privatpersoner som bor i området, säger Veronica Barkman.

Hon tycker att det hela har gått för långt.
- Hur många tycker att det är bra att vi ger dessa personer en vägg där de lagligt kan visa upp sina verk samtidigt som vi bekostar sanering av samma personers olagliga verk i samhället? säger hon.

Ett flertal av dem som öppnade dörren när Sigtunabygden knackade dörr i området vid graffitiväggen var negativa till väggen. Med det fanns också de som tyckte att det var bra att ungdomarna fick chansen att måla lagligt.
- Kvar kan den få vara. Men det ser hemskt fult ut runt omkring. Om väggen ska finnas kvar ska kommunen städa upp bättre, sa en man som ville vara anonym.

Även på stadsbyggnadskontoret har man från allra första början varit negativa till väggen då man tror att den kan bidra till mer klotter i Märsta.

"Det finns naturligtvis positiva sidor också med graffitiväggen, men vi anser nog att det negativa överväger" skriver Anna-Karin Bergvall, förvaltningschef för stadsbyggnadskontoret i ett mejl till redaktionen.

Vilket beslut bygg- och trafiknämnden fattar om väggens framtid återstår att se. Ärendet kommer troligtvis att tas upp vid nämndens januarisammanträde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om