Motstånd bland elever och lärare

Godtyckligt för eleverna, tidskrävande för lärarna och utan inverkan på ordningen i klassrummen. Det är några kommentarer på Bolandsgymnasiet i Uppsala om planerna på att införa ordning och uppförande i skolan.

Patrik Malmqvist, Sabrina Lindgren, Linnéa Klang och Haci Hammar.

Patrik Malmqvist, Sabrina Lindgren, Linnéa Klang och Haci Hammar.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2007-09-19 22:13
- Jag tror att det kan användas på fel sätt. Vissa lärare fungerar man ju inte lika bra med, säger Sabrina Lindgren som är 17 år och går på Bolandsskolan.
Kamraterna Haci Hammar, Patrik Malmqvist och Linnéa Klang håller med. De tror alla att risken för en godtycklig bedömning är större med ordningsomdömen än ämnesbetyg. Och de tvivlar på att omdömet bidrar till lugn och ro i skolan.
- Elever som har problem blir inte av med dem bara för att de får omdömen. Och de som är stökiga för att de inte bryr sig om skolan kommer inte bry sig mer, säger Linnéa Klang.

Omdömena kan däremot ha en negativ effekt, tror Patrik Malmqvist.
- De kan skapa problem i stället för att lösa dem, säger han.
- Ja, jag tror det kan påverka en jättemycket att bli bedömd redan i sjuan. Det skapar ångest över att alltid vara en toppenelev, säger Linnéa Klang.
Haci Hammar tycker att det är bättre med nuvarande system där föräldrar kan se elevens frånvaro på internet och lärarna ringer hem när eleven inte sköter sig.
- Det är bättre att föräldrarna får veta direkt än via ett omdöme i slutet av terminen, säger han.

Inte heller de lärare UNT pratat med är förtjusta i ordningsomdömen. Marie Forsberg som är engelsklärare och representant för Lärarnas Riksförbund är skeptisk till att ännu en arbetsuppgift läggs på lärarna. Hon tycker att de utvecklings- och mentorsamtal man redan har på Bolandsgymnasiet räcker och ifrågasätter syftet med ett skriftligt omdöme.
- De elever som inte sköter sig vet redan det. Vi jobbar hela tiden med de som inte funkar i skolan. Ett omdöme kommer inte att tillföra ett dugg.

Agneta Wenngren, som undervisar i svenska som andra språk och engelska, föredrar en närvaroredovisning i betyget framför ett omdöme.
- En elev är så olika beroende på lektion, elevsammansättning och dagsform. Det går aldrig att få en rättvis bild genom ordningsomdömen.
Varken hon eller Marie Forsberg är beredda att betygsätta sina elever i uppförande.
- Jag tycker inte det är mitt mandat att bedöma hur en person är utifrån vad den visar i klassrummet, säger Marie Forsberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om