Motreaktion efter Gränbyrenovering

”Trygg är ingen vara”. Det är namnet på konstprojektet som gestaltar hyresgästers upplevelser av de ombyggnationer som skett i uppsalastadsdelen Gränby.

Foto: Fanni Olin Dahl

Uppsala2015-07-15 13:11

Det ljusa rummet i Sommarcaféet vid Vaksala kyrka har gjorts om till konsthall. Längs väggarna hänger tavlor och textpoesi. På golvet står två kuddliknande skulpturer i betong, dekorerade med krossat glas. Med keramik, snickeri, film och foto har en grupp konstnärer jobbat tillsammans inom konstprojektet Våra Hem, för att beskriva hur hyresgäster påverkas av renoveringar.

– Trygghet är inget man kan köpa eller sälja, därför heter konstprojektet 'Trygg är ingen vara'. Genom beslutet att renovera Gränby hamnade området i den nya verklighetens epicentrum, där marknadsekonomi och vinst är allt.

Så säger Ulf Eklund, finsnickrare och konstnär. Han är bosatt i Gränby och minns den tryckta och förtvivlade stämningen som skapades då flyttlass efter flyttlass passerade mellan husen.

Det var i början av 2013 som Rikshem efter utdragna diskussioner startade ett renoveringsarbete i Gränby. Som konsekvens höjdes hyrorna kraftigt och många boende flyttade, då de inte hade råd att bo kvar.

– Rikshem kallar det Gränbymodellen och redovisar utåt sett ombyggnationerna som lyckade. För mig är det här gentrifiering. Vi har två totalt kontrasterande verkligheter av vad som har hänt, säger Ulf Eklund.

Hans konstverk gestaltar ett av de gamla kök som byttes ut under renoveringen. Med enkla medel har han fräschat upp köket och lackerat om skåpluckorna. Tanken är att visa på att det inte alls behöver bli så dyrt att renovera ett kök som Rikshem påstår. Över konstverket står det med stora bokstäver: "Renovräkt kök".

En av de andra konstnärerna är Sandeep Dinker. Genom organisationen One People har han låtit ungdomar på Gränbyskolan sätta ihop en egen dokumentärfilm.

– Där får barnen själva uttrycka vad de känner och skildra hur de ser på det som har hänt, säger Sandeep Dinker.

Anneli Tidemar är diakon i Vaksala församling, som tillsammans med Hyresgästföreningen är arrangörer bakom projektet. Hon blev engagerad i ombyggnadsfrågor redan när Kvarngärdet skulle renoveras. När hon hörde om Gränby var hennes första reaktion att det inte kunde vara sant.

– Många lever redan i en vardag som är omständig och jobbig, det här blev ännu ett orosmoment. Genom utställningen synliggörs det som har skett och hur människor känner. Hyresboende blir undanknuffade, de har ingen rätt till sitt eget hem.

ida.forsgren@unt.se

Fakta

Utställningen ligger i sommarcaféet vid Vaksala Kyrka och har öppet fram till den 31 juli mellan tisdagar och fredagar kl 11-15.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!