Motionärer avvek vid dopingkontroll

Ett tiotal personer lämnade hastigt Friskis&Svettis på Väderkvarnsgatan i Uppsala i samband med en dopingkontroll under tisdagen.

- Det kan vara svårt att närma sig misstänkta motionärer, Jonas Sellén

- Det kan vara svårt att närma sig misstänkta motionärer, Jonas Sellén

Foto: Linn Kierkegaard

Uppsala2006-11-26 00:00
Gymansvarige Jonas Sellén säger att det kan vara svårt och känsligt för personalen att närma sig motionärer som man tror använder otillåtna preparat.
Två dopningskontrollanter från Riksidrottsförbundet, en man och kvinna, utförde kontrollen - och det var just den grupp som i all hast lämnade gymmet man var intresserad av att testa. Ingen av de motionärer som fanns kvar i lokalerna testades vid tisdagens dopningskontroll.
Kontrollanterna kommer alltid oanmälda, och inte ens personal och verksamhetsansvariga vet tidpunkten eller ens dagen.

Sju urinprov
Syftet är allmänpreventivt. Hittills i år har sju urinprov tagits på motionärer vid gymmet, men ambitionen är att fler dopningskontroller skall göras under 2007.
Eftersom Friskis&Svettis är en ideell förening har man rätt att beställa provtagningar via Riksidrottsförbundet. Den person som vägrar att lämna urinprov straffar ut sig från gymmet under två års tid, enligt principen "att neka är att bejaka".
Tidigare i år stängdes en person av från all träning på Friskis & Svettis i Uppsala sedan han vägrat att lämna urinprov vid en kontroll.
Jonas Sellén är gymansvarig på Friskis&Svettis, och ser problemet med dopning på nära håll. Han berättar hur svårt och känsligt det kan vara att närma sig en person som väckt funktionärernas funderingar eller misstankar.
- Vi försöker greppa situationen på olika sätt. Det kan handla om att lyssna på funktionärerna i vår reception, men också att lyssna av vad andra motionärer berättar om vad de ser och hör när det gäller dopning på gymmet.
Ett annat sätt är att kolla motionärernas träningsstatistik. Eftersom varje motionspass registreras genom träningskorten är det möjligt att se exakt hur ofta och hur länge varje motionär tränar.
- Så när det börjar handla om ett par träningspass om dagen, och om vi märker att muskeltillväxten på den person det gäller känns alldeles för snabb, så kan det vara dags att agera, säger Jonas Sellén.

Prata med motionärer
Det blir verksamhetsansvariga Ingrid Hovstadius som får uppdraget att prata med motionären.
- Dopning är ett stort samhällsproblem och vi vill hjälpa till så mycket vi kan. Genom att våga gå fram och möta en person som vi märker har blivit väldigt stor på kort tid, visar vi att vi bryr oss om och tar vårt ansvar. Jag brukar säga "vi undrar hur du tränar, du vet väl att vissa preparat är otillåtna"?
Från och med nästa år skall Friskis&Svettis jobba mer aktivt mot dopning. Funktionärerna skall bland annat gå en utbildning som anordnas av Dopningsjouren, dels för att bli bättre på att hantera kontakterna med motionärerna, dels för att kunna gå vidare i sitt antidopningssarbete. Den som lämnar ett positivt dopningsprov blir avstängd från Friskis&Svettis under två år, samma följd som för elitidrottare.
Men det kan också vara så att vissa motionärer inte har dopat sig till sina svällande biceps utan faktiskt har arbetat fram dem.
- Den som har rent mjöl i påsen kan faktiskt bli lite stolt när vi frågar hur det har gått till, säger Jonas Sellén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om