Motion som medicin

Prognoser som visar på en växande skara 80-plussare kräver förebyggande insatser mot bland annat fallolyckor. Det anser äldrenämnden som tror på fysiska aktiviteter bland äldre.

Anita Zetterqvist, Wafica Pharaon och Sixten Häggkvist.

Anita Zetterqvist, Wafica Pharaon och Sixten Häggkvist.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2012-06-01 10:51

I framtiden ska inte bara tabletter ordineras, även 30 minuters promenad eller ett besök på träffpunkternas seniorjympa ska vara komplement eller alternativ till tabletterna.

Enligt tjänstemännens utredning är det möjligt att genomföra fysiska aktiviteter på recept (FAR), utan några särskilda kostnader för kommunen. I stället pekar man på de besparingar som kan ske genom att förebygga till exempel fallolyckor bland äldre.

Behandlingsformen kan låta naturlig och okontroversiell, men innehåller särskilda rekommendationer från Statens folkhälsoinstitut. Endast legitimerad personal får ge fysiska aktiviteter som ordination, och det krävs att vårdpersonalen vet om individen klarar den aktivitet som ordineras och att den fungerar bättre än medicin. Genom beslutet i äldrenämnden vill politikerna sätta press på de olika vårdgivarna i kommunen att arbeta målmedvetet med fysiska aktiviteter.
– Vi behöver jobba mer med att stärka det friska hos personer, inte minst vid bemötandet av äldre. FAR har i många studier visat ge tydliga positiva effekter på äldre, säger äldrenämndens ordförande Ebba Busch (KD).

Socialstyrelsen har sagt att det går bra att införa fysiska aktiviteter på recept i kommunala verksamheter. I kommunens utredning slår man fast att det går att förebygga såväl fallskador som hjärt- och kärlsjukdomar. Enligt utredningen orsakade äldres fallskador i Sverige kostnader på cirka 14 miljarder kronor år 2006. Med tanke på att gruppen 80-plussare väntas bli dubbelt så många inom en 20-årsperiod finns det farhågor om att också kostnaderna stiger.

FAR, hoppas man, ska fungera som ett förebyggande arbete mot bland annat fallskador. Ebba Busch anser att det behövs en organisation som målmedvetet arbetar med FAR. Dels handlar det om att utbilda personalen i vilken sorts aktivitet som passar de äldre, dels att motion ska upplevas som ett seriöst alternativ hos patienten.
– Fysisk aktivitet på recept ska uppfattas som lika skarp ordination som en medicinsk receptförskrivning.

Enligt Statens folkhälsoinstitut finns det tydliga bevis för hälsovinster med fysisk aktivitet för äldre personer. Bland förbättringarna nämns syreupptagningsförmåga, muskelstyrka, gångfunktion och balansförmåga som kan bromsa upp funktionsnedsättningar.

Fysiska aktiviteter på recept har tillämpats inom Uppsala läns landsting i flera år. Förutom att primärvården och Akademiska sjukhuset skriver ut recept, finns det ett samarbete med Upplands idrottsförbund som med hälsopedagoger följer upp de patienter som ordinerats fysiska aktiviteter. Men som UNT tidigare berättat är fysiska aktiviteter en liten del av alla förskrivningar. I primärvården skrivs det ut cirka 1 000 sådana recept per år, vilket kan ställas mot att man hade cirka 175 000 patientbesök under 2010 och förskrev en miljon andra recept. Vid Akademiska sjukhuset skrev man under samma period ut 130 FAR-recept.

Fysisk aktivitet på recept, FAR, innebär att man ordinerar fysisk aktivitet på samma sätt som ett läkemedel. Patienten får en receptblankett och behandlingsresultatet ska senare följas upp.

Receptet kan användas i både behandlande och förebyggande syfte, individuellt anpassat vad gäller mängd, behandlingsperiod och typ av aktivitet. FAR kan vara ett komplement eller en ersättning för läkemedel.

Uppföljningen inom hälso- och sjukvården är också viktig, att patienten ”hämtar ut” sitt recept och får hjälp att komma i gång med en mer fysisk aktiv livsstil.

Endast legitimerad personal inom vård och behandling får skriva ut receptet.

Källa: Statens folkhälsoinstitut, FHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om