Motion på äldre darkan förlänga livet
Män som är fysiskt aktiva på fritiden lever längre än dem som mest sitter stilla. Men det är aldrig för sent att börja motionera. Män som ökar sin fysiska aktivitet i medelåldern får på sikt lika hög överlevnad som män som redan är fysiskt mycket aktiva.
Foto: Annika af Klercker
- Våra resultat visar att en ökning av den fysiska aktiviteten i medelåldern kan förbättra chansen till ett långt liv minst lika mycket som att sluta röka, säger forskaren Liisa Byberg vid Uppsala kliniska forskningscentrum och Institutionen för kirurgiska vetenskaper vid Akademiska sjukhuset.
I samband med upprepade hälsokontroller från 50-årsåldern och framåt besvarade männen i studien frågor om sin livsstil, till exempel om hur fysiskt aktiva de var.
Som väntat var dödligheten under de 35 år som gått efter den första hälsokontrollen betydligt lägre bland männen som i 50-årsåldern uppgett att de höll en hög grad av fysisk aktivitet - vilket motsvarade minst tre timmars motion eller intensivt trädgårdsarbete i veckan - än bland männen som var fysiskt inaktiva.
Men det innebär inte att det så att säga redan är kört för dem som i 50-årsåldern ägnar fritiden mest åt att titta på teve eller andra stillasittande aktiviteter.
- Vi kan för första gången på ett övertygande sätt visa att det också på äldre dar lönar sig att förändra livsstilen till ett fysiskt aktivare liv. Det dröjer dock fem till tio år innan män som börjar motionera i 50-årsåldern uppnår lika hög överlevnad som män som hela tiden haft en oförändrat hög grad av fysiskt aktivitet, säger Liisa Byberg.
Enligt forskarnas kalkyler kan män som bibehåller en hög grad av fysisk aktivitet från 50-årsåldern och framåt räkna med att leva i genomsnitt 2,3 år längre än fysiskt inaktiva män och drygt ett år längre än män som av och till ägnar sig åt att promenera eller cykla.
- Den positiva effekten på överlevnaden av att hålla en hög grad av fysisk aktivitet gäller för såväl feta som för normalviktiga och både för rökare och för icke-rökare. Allra bäst för hälsan är förstås att både motionera, hålla vikten och låta bli att röka, säger Liisa Byberg.
Även om den nya studien gjorts på män anser hon att det finns skäl att ge samma råd även till kvinnor.
- Flera andra studier talar för detta, även om de inte kunnat följa effekterna av förändrade motionvanor på ett lika noggrant sätt och under lika lång tid som vi har gjort, säger Liisa Byberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!