Motion mot en kyrka för rika

Handlingsprogram mot den extrema islamismen, ett definitivt stopp för kvinnoprästmotståndare och ett tak i kyrkoavgiften. Det är kraven i några av de motioner som ska behandlas vid kyrkomötet senare i höst.

Uppsala2005-09-12 00:00
De 251 ledamöterna i kyrkomötet ska bland annat ta ställning till drygt 100 motioner när de traditionsenligt träffas i Uppsala i september och oktober. En hel del motioner återkommer varje år, exempelvis ett tak för kyrkoavgiften, valsystemet, Svenska kyrkans etik när det gäller upphandling eller placering av tillgångar.
I årets kyrkoval går socialdemokraterna ut hårt mot kvinnoprästmotståndarna i Svenska kyrkan. Det är dags att sätta punkt för kvinnoprästmotståndet, anser socialdemokraterna Olle Burell och Inger Olander.
De kräver att motståndare till vigda kvinnor inte längre ska få arbeta som biskop, präst eller diakon i Svenska kyrkan. Förvisso ska ingen förlora jobbet, men det blir omöjligt för en kvinnoprästmotståndare att söka en ny tjänst.
Centerpartisten Ingrid Smittsarve är inne på samma linje i sin motion. Hon efterlyser en försäkran där alla nyanställda intygar att man inte gör skillnad när det gäller samarbete med präster av olika kön.
Christina Odenberg, biskop i Lund, vill att kyrkostyrelsen ska utreda hur man ska undvika att medlemmarna lämnar kyrkan på grund av dålig ekonomi. Även om man inte har råd att betala sin avgift måste man kunna vara medlem i Svenska kyrkan, resonerar biskopen.

- Det lär ha förekommit att socialtjänsten som krav för socialbidrag har tvingat personer att sanera sin ekonomi genom att lämna Svenska kyrkan. Därmed riskerar Svenska kyrkan att bli en kyrka för rika, hävdar biskopen.
Moderaten Key Lundegård motionerar för ett nytt och mer demokratiskt valsystem, som han uttrycker det. Många små nomineringsgrupper deltar i valet till kyrkomötet och erövrar så få mandat att de inte kan delta i det viktiga utskottsarbetet. Key Lundegård vill därför införa en spärr i valet till kyrkomöte och stiftsfullmäktige på fyra respektive tre procent.
Socialdemokraterna Sigvard Olsson och Bertil Persson vill att Svenska kyrkan inrättar en egen bank - Svenska kyrkans bank. Syftet är att erbjuda både in- och utlåning på förmånliga villkor till församlingar, samfällighet, stift och andra organ med nära anknytning till Svenska kyrkan.
Moderaten Bengt Olof Dike vill att kyrkostyrelsen ska ta fram en handlingsplan för att möta hotet från den extrema islamismen.
- Kyrkan måste förse medlemmarna med argument som ger möjlighet till debatt och en jämförelse mellan olika religioner. Det kan också vara en hjälp till muslimer som tar avstånd från extremism och våld med islams förtecken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om