Motion: Kårobligatoriet bör reformeras
4 mars avslog riksdagen ett borgerligt förslag att avskaffa studenternas kår- och nationsobligatorium sedan Lennart Hedquist (m) och Cecilia Wikström (fp) från Uppsala röstat mot partilinjen. Nu motionerar de om förbättringar.
Studentkårernas kompetens bör regleras tydligare och en besvärsordning införas så att det blir möjligt för enskilda kårmedlemmar att överklaga beslut utanför kårens egentliga befogenhet. I dag krävs i regel minst 100 namnunderskrifter för att överklaga ett kårbeslut hos universitetets styrelse.
Reducerad kåravgift
Distans- och deltidsstudenter har i dag rätt till reducerad kåravgift, men lagen som reglerar detta behöver förtydligas. Ett särskilt problem uppstår för studenter som läser på flera lärosäten. Det blir allt allt vanligare att en utbildning ges gemensamt av flera universitet/högskolor. För dessa studenters kårmedlemskap behövs också tydliga regler.
"Nollnation"
De som studerar vid universiteten i Lund och Uppsala måste också tillhöra en nation. I Uppsala skapades redan på 1960-talet en "nollnation" för studenter som inte vill delta i kårlivet. Den heter Skånelandens nation, har ingen som helst verksamhet och en avgift på noll kronor, men uppfyller lagens krav på nationsmedlemskap. En liknande "nollnation" bör skapas i Lund.
Motionärerna anser att de föreslagna förändringarna bör kunnba åstadkommas ganska enkelt och vill att regeringen snarast utser en expert som tar fram förslag.
Bakgrund:
Kårobligatoriet i Uppsala infördes formellt 1908. Men redan 1667 beslutade konsistoriet att studenterna måste vara medlemmar i en nation, som kontrollerades av en inspektor.
Obligatoriet har ifrågasatts med jämna mellanrum, bland annat 1968 och 1970. De borgerliga partierna har länge velat avskaffa obligatoriet med hänvisning till föreningsfriheten. Socialdemokraterna och vänsterpartiet vill ha det kvar.
Hösten 2003 motionerade miljöpartisterna Åsa Domeij och Mikaela Valtersson att kårobligatoriet skulle avskaffas från 1 januari 2006.
Utbildningsutskott föreslog att motionen skulle avslås. Miljöpartiet och de borgerliga reserverade sig mot beslutet.
Omröstningen i riksdagen blev mycket dramatisk. Om alla ledamöter hade följt partilinjen, skulle motionen ha gått igenom med en rösts marginal. Men Lennart Hedquist och Cecilia Wikström deklarerade redan i förväg att de skulle rösta nej. Trycket från partierna var hårt. Cecilia Wikström blev bland annat uppmanad att sjukskriva sig. Men de stod på sig, vilket innebar att motionen avslogs med tre rösters marginal.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!