Motigt för mobil plånbok

De stora mobiloperatörerna har gått samman om en ny betaltjänst för mobiler, Wywallet. Men början har varit tung.

Uppsala2012-10-17 18:21

Två tänkbara storkunder valde andra system och Konkurrensverket granskar verksamheten.
I inledningen av 2013 upphör mobiloperatörerna att erbjuda sms-betalningar. Bakom förändringen ligger lagstiftning som kräver att operatörerna tvingas bli så kallade betalinstitut för att få erbjuda betaltjänster.
De fyra stora operatörerna bildade i stället det gemensamma bolaget 4T, med varumärket Wywallet, som nu försöker ta andelar på den växande marknaden för mobilbetalningar.
Telia försvarar samarbetet mellan giganterna och menar att det är logiskt att man själv inte har skaffat de tillstånd som krävs för att bli betalinstitut:
– Om vi skulle tillhandahålla den tjänsten skulle vi vara tvungna att ändra mycket i vår organisation. Det är bättre att göra det gemensamt, säger Nicholas Rundbom, pressinformatör på Telia.

Wywallet har nyligen stått vid sidan av två stora upphandlingar inom kollektivtrafik: Västtrafik i Västra Götaland och SL i Stockholm som sammanlagt säljer närmare 20 miljoner sms-biljetter. Wywallets marknadschef Adam Hasslert förklarar att företaget inte deltog eftersom Västtrafik och SL ville ha egna betalningslösningar som kräver registreringar hos dem men som inte fungerar hos andra.
– Vi blev förvånade. Det blir krångligare än det behöver vara och det går ut över konsumenterna, säger han.
Wywallet har i stället ett generellt system som man menar passar alla användare och alla som vill kunna ta betalt via sms.

Upplands Lokaltrafik, UL, är nu i slutfasen av sin upphandling av ett nytt system för sms-biljetter. Ett villkor är att leverantören har erfarenhet av liknande verksamhet, vilket Wywallet som nykomling inte har. Enligt landstingets upphandlingsenhet, som sköter affären, kan det dock godkännas att ha underleverantörer med erfarenhet eller att på annat sätt kunna tillgodoräkna sig andras erfarenhet. Adam Hasslert kommenterar inte en pågående upphandling.
Motgångarna med SL och Västtrafik föregicks av en annan negativ händelse för Wywallet. Konkurrensverket inledde under sommaren en granskning av Wywallet.
– Det gäller dels om samarbetet i sig är konkurrensbegränsande, dels om det föreligger missbruk av dominerande ställning, förklarar Johan Selin, föredragande ekonom på Konkurrensverket.

Trots bakslagen är Adam Hasslert optimist. Men han vill inte berätta hur många som har anslutit sig till Wywallet.
– Vi får tusentals nya varje dag och har ofta legat i topp hos Appstore, säger han.

FAKTA

Har 97 procent av mobilkunderna
Telia, Telenor, Tele2 och Tre lanserade Wywallet i somras. Genom en app eller registrering på hemsidan går det att betala på flera sätt: via ett konto som fylls på, via kontokort eller med faktura. Wywallet vill nå de uppåt 1 000 handlare som har sms-betalning. Senare väntas Wywallet fungera för internethandel och i vanliga butiker.
Bankerna Nordea, Swedbank, Handelsbanken, SEB, Länsförsäkringar bank och Danske bank kommer i slutet av året med ett eget system, kallat Swish. Enligt Computer Sweden funderar även Master card och Visa på att skapa ett system

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!