Politikermötet handlade om framtiden för Gamla Uppsala skola och hölls på Kaplansgården. För arrangemanget svarade Gamla Uppsala Villa- och trädgårdsförening som höll årsmöte efter timmen med politikerna. På plats fanns Caroline Hoffstedt (S), Helena Hedman Skoglund (L), UnnHarsem (C) och Christopher Lagerqvist (M).
– Vi har en tradition i Gamla Uppsala att värna närmiljön. Tidigare har det varit vägar, cykelvägar och busslinjer. Nu är det skolan som är i fokus. Den har varit i långbänk länge nog. Vi är alla spända på att höra planerna. Blir det någon skola? Och var ska den ligga, inledde föreningens ordförande Hans Lönn.
Så fick politikerna ordet. UnnHarsem ansåg att prioritetsordningen i kommunen är "olycklig" och undrade retoriskt om situationen bottnar i stad kontra landsbygd:
– Jag hittar ingen tydlig anledning till att skolan måste dras med paviljonger år efter år. Är det för att Gamla Uppsala skola ligger på gränsen till landsbygden som den inte är prioriterad?
Caroline Hoffstedt ställde kostnaderna för lokaler och lärare mot varandra.
- Det är viktigare att klara av en god lärarförsörjning än att lägga pengar på lokaler. Ska jag vara brutalt ärlig så är vi tvungna att prioritera och bygga ut skolor där bristen är störst. Min ambition och vision är att ersätta alla befintliga moduler, men det måste göras i prioritetsordning.
Helena Hedman Skoglund var inne på samma tankar:
– Vi liberaler vill satsa på kunskap, inte lokaler i första hand. Därför kan vi inte prioritera att bygga en skola här även om vi vill se en på sikt.
Christopher Lagerqvists anförande präglades av oro över siffror som visar att Uppsala numera ligger i nedre halvan av landets kommuner vad gäller skolkunskaper.
- Det är en stor utmaning under nästa mandatperiod: kunskapsstaden Uppsala presterar sämre än riksgenomsnittet. Därför måste vi alltid avväga varje insats mot skolans misslyckande. Det handlar om era barns och barnbarns framtid, sa han till de församlade. Ordet prioritering dök upp så frekvent att en dam i publiken till sist frågade:
- Men vilka områden är det ni prioriterar då?
Caroline Hoffstedt nämnde Centrala staden och landsbygden.
- Det handlar om Tiundaskolan, Brantingskolan, Jumkilsskolan och Lindbacken. Här ser vi en större inflyttning av barn och för att klara skolplikten satsar vi på de skolorna.
I dag undervisas barnen i Gamla Uppsala i tillfälliga paviljonger i väntan på en permanent skola.
- 2011 erbjöds Uppsala kommun 25 miljoner av Trafikverket till en skola. Varför tackade ni nej till det? Nu betalar ni i stället miljontals kronor för schabraken ute på gärdet. Det förstår inte vi, sa Lars-Göran Danielsson vars fyra, numera vuxna barn gått i Gamla Uppsla skola..