Mot framtiden i Celsius fotspår

Sverige har bra förutsättningar att använda vindkraft. Men en övergång till förnyelsebara energikällor kräver mer kunskap.

Johan Arnqvist, doktor i meteorologi vid Uppsala universitet.

Johan Arnqvist, doktor i meteorologi vid Uppsala universitet.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2016-08-26 08:02

Meteorologin har en 300 -årig historia vid Uppsala universitet och är i högsta grad aktuell i dag. Forskningsprogrammet STandUP for Wind undersöker hur vindkraftverken kan optimeras för att få en mer hållbar energiförsörjning.

– Den globala uppvärmningen kommer inte att försvinna. Vi måste hitta sätt att hantera den, säger Johan Arnqvist, doktor i meteorologi och en av programmets forskare.

Han visar väderstationen utanför sitt kontor på Geocentrum. Instrumenten mäter bland annat vindhastighet, vindriktning och nederbörd. Ett vitt litet trähus på ben som påminner om en fågelholk känns igen från en del villaträdgårdar. Många privatpersoner har genom åren mätt temperatur på uppdrag av SMHI. Uppsala universitet uppförde sin första väderstation på 1720 – talet, när Anders Celsius var doktorand. När man skulle lära sig om dygnsvariationerna fick studenter hålla vakt vid instrumenten dygnet runt.

– Uppsalas mätserie startades 1722 som något som kan liknas vid en strategisk forskningssatsning - som StandUP for Wind i dag, berättar Johan Arnqvist.

STandUP for Wind är en sammanslutning med vindkraftsforskare från Uppsala, KTH, Luleå och Gotland. Projektet är en del av statens strategiska forskningssatsning STandUP for Energy. Utredningen har visat på goda resultat. Mätmetoderna som programmets forskare använder är långt mer avancerade än på Celsius tid och meteorologin har många nya utmaningar att anta. Vind är en billig förnyelsebar energikälla. Sedan 1990 – talet har området utvecklats enormt, och Sverige ligger i framkant.

– Vi har dessutom bra geografiska förutsättningar för vindkraftsförsörjning, säger Johan Arnqvist.

Att ersätta kärnkraft och kol med sol, vind och vatten kräver kunskap. Förnyelsebara energikällor är variabla – det blåser till exempel inte lika mycket hela tiden. STandUP for Wind får årligen 5 miljoner kronor i anslag och har 70 personer kopplade, varav 25 sitter i Uppsala. Johan Arnqvist ser stora fördelar med att tillhöra ett stort, tvärvetenskapligt kunskapscenter som har nära samarbete med företag i branschen.

- Processen från genombrott i forskningen till användbara verktyg blir kortare. Det är kul att se sin forskning tillämpas, säger Johan Arnqvist.

Vindkraftens fördelar och forskningens landvinningar till trots går inte utvecklingen av Sveriges energiförsörjning så snabbt som man kanske skulle kunna önska. Johan Arnqvist menar att det osäkra läget på energimarknaden är ett hinder.

– Vi har ett energiöverskott som gör elen billig, men om kärnkraften plötsligt försvann skulle vi få ett underskott. Det är i dag svårt att bygga nya kraftverk som går med vinst, det kräver subventioner. Den nya energiuppgörelsen innebar hyfsade förutsättningar, regeringen vill fortsätta bygga ut vindkraften men säger heller inte nej till kärnkraft.

Är det på sikt möjligt att försörja Sverige med enbart förnyelsebar energi?

– Ja. I sol, vind och vatten finns otroligt mycket energi. Portugal försörjdes till 100 procent av förnyelsebar energi i fem dagar, och i Sverige finns bättre förutsättningar än där. Det är däremot svårt att se om det kommer hända inom de närmaste 30 åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om