På tisdag börjar islams heliga månad och största högtid ramadan. En tid då många söker sig till moskéer för aktiviteter, umgänge och bön. I år är allt sådant likt förra året istället inställt.
– Det är inte som vanligt såklart. Vi kommer inte göra någonting speciellt här under ramadan. Inga aktiviteter, inga föreläsningar, ingen kvällsbön, säger Yaser Abu Jheisheh, vice ordförande och talesperson för Uppsala moské.
Ramadan är en tid för förlåtelse och förståelse, menar Yaser Abu Jheisheh.
– Det är mycket fina känslor. Man går till moskén, träffar människor och umgås. Folk som har varit osams i månader får under ramadan komma tillbaka till varandra.
Ett vanligt år spelar just moskén en stor roll under högtiden. Där hålls föreläsningar, folk hämtar mat, kvällsbönen och aktiviteter för barn. I Uppsala moské kan det komma upp till 400 personer till varje kvällsbön.
– Det är jättestort att komma till moskén, men folk har förstått att läget är svårt. De har full förståelse för vårt beslut, säger Yaser Abu Jheisheh.
Den heliga månaden ramadan innebär bland annat att man från gryning till solnedgång avstår från mat och dryck. Detta för att lära sig tålamod och ödmjukhet. Varje kväll när solen gått ner bryts fastan och mat äts med vänner och familj. När ramadan är över, i mitten av maj, firas detta med festen eid al-fitr.