Mörkertal om våld mot assistenter

Endast tre fall av arbetsskador bland personliga assistenter i Uppsala kommun har anmälts under det senaste året. - Det måste vara ett stort mörkertal, säger Helena Ersson, skyddsombud vid Kommunal.

Uppsala2008-06-03 17:08
Flera anställda vid Uppsala kommun har hört av sig till UNT efter de senaste dagarnas artiklar om arbetsmiljön för personliga assistenter. Någon vill berömma sin arbetsgivare och sina chefer, men alla bekräftar bilden av ett svårt yrke i stort behov av förändring.
- Som personlig assistent är du otroligt utsatt. Du måste ha backup och en chef som du kan lita på. Bristen på detta gör arbetssituationen odräglig, säger Eva Livingstone Strand om sin tid som personlig assistent vid Uppsala kommun.

Trots att många berättat om ett arbete där det förekommer misshandel och andra risksituationer har endast tre fall av arbetsskador eller tillbud anmälts till kommunen och Arbetsmiljöverket under det senaste året.
- Då måste det vara ett stort mörkertal, säger Helena Ersson, skyddsombud vid fackförbundet Kommunal när hon fått ta del av statistiken.
Helena Ersson tror att mörkertalet bland annat beror på att många anställda inte känner till att de kan anmäla arbetsskador.
- Man kan även tycka att det är bökigt att fylla i alla blanketter. Men arbetsgivaren ska se till att de som skadar sig i arbetet ska anmäla.

Av cirka 3000 anställda personliga assistenter vid Uppsala kommun är 250 medlemmar i fackförbundet. Men medlemsantalet ökar ständigt, enligt Kommunal. Helena Ersson berättar att facket länge påpekat att det finns enhetschefer vid Uppsala kommuns som har väldigt lite kunskap om arbetsmiljöfrågor, och att de därför har efterlyst utbildning av arbetsgivaren.
Carina Bergstedt, områdeschef på Stöd för funktionshindrade vid Uppsala kommun, svarar att kommunen arbetat hårt med att informera sina anställda om hur de anmäler risker på arbetsplatsen och att de till hösten startar en utbildning i just arbetsmiljöfrågor för all personal inom Stöd och service.

- Om det är så att många inte anmäler är det förskräckligt. Då har inte budskapet gått fram och då får vi gå ut ännu intensivare. Vi vill få in både tillbud och arbetsskador, så att vi kan vidta åtgärder. Vi behöver varenda medarbetare vi har. Varför skulle vi behandla dem illa?, säger Carina Bergstedt.
Carina Bergstedt tror att många anställda "vänjer sig" vid farliga situationer och på grund av det inte anmäler.
- Är du ständigt utsatt blir du till slut avtrubbad, säger hon.




Fakta/arbetsskador och tillbud
Såväl olyckor som risker ska rapporteras till arbetsgivaren och Arbetsmiljöverket. En allvarlig arbetsplatsolycka rapporteras vidare till försäkringskassan. Situationer som kan innebära en risk för arbetstagaren anmäls till arbetsgivaren som så kallade tillbud. Arbetsgivaren ansvarar sedan för att åtgärda problemet omedelbart.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om