Mörker skapar otrygghet – men få brott

Mörker är en faktor som förknippas med otrygghet i stadsmiljön. Källparken är en plats som upplevs som otrygg av många, och där kommunen uppdaterat bland annat belysningen.

Johannes Eriksson och Linnea Brolin berättar om arbetet för att göra Källparken till en tryggare plats.

Johannes Eriksson och Linnea Brolin berättar om arbetet för att göra Källparken till en tryggare plats.

Foto: Klara Nyth Stålberg

Uppsala2024-11-30 05:00

Nyheten i korthet

  • Uppsala kommun har uppdaterat belysningen i Källparken, en plats som ofta upplevs som otrygg, med modern LED-belysning.
  • Kommunen fokuserar på att belysa områden där människor rör sig mest, medan vissa delar av parken undviks för att inte störa djur, växter och boende.
  • Trots detta har vissa delar av Källparken, som pergolan och amfiteatern, belysts för att öka tryggheten, efter feedback från trygghetsundersökningar.

Källparken i Salabacke brukar återkommande pekas ut som en mörk och otrygg plats i kommunens trygghetsundersökningar. UNT tog en promenad genom parken i skymningen tillsammans med kommunens representanter.

– Här har vi bytt till modern LED-belysning som både är mer effektiv och lyser upp mer. Vi har bytt 62 procent av all belysning i kommunen nu, och det börjar bli svårt att hitta nya projekt att investera i, säger Johannes Eriksson, enhetschef på stadsbyggnadsförvaltningen.

undefined
Johannes Eriksson och Linnea Brolin säger att kommunen satsat på att förbättra belysningen i Källparken. "Det mesta är bytt till LED-belysning nu och det är svårt att hitta projekt att investera i", säger Johannes Eriksson.

Han säger att det varken är möjligt eller önskvärt att lysa upp alla platser i kommunens parker. Djur och växter kan påverkas negativt om man lyser upp naturområden. På vissa platser kan gatlyktor utanför sovrumsfönstret störa boende i närheten.

Enligt Johannes Eriksson försöker man därför koncentrera sig på att lysa upp längs de stråk där människor rör sig, medan man undviker att lysa upp andra delar av parken.

– Här kan man se att det blivit en stig där många genar över gräsmattan. Men det är inte meningen att man ska gå där, och det är inget stråk vi har tänkt lysa upp, säger Johannes Eriksson.

De träd och buskar som i mörkret kan upplevas som mörka och läskiga gömställen är under dagen i stället uppskattade av besökarna i parken som lekplats eller en källa till skön skugga under varma sommardagar. Därför är det inte självklart att det är en god idé att rensa bort mörka buskage i parkerna.

undefined
Pergolan är en plats som enligt svaren i enkäterna blivit tillhåll för personer som upplevs skapa otryggnet.

 

undefined
Nya LED-lampor används både för att lysa upp gångstråken och att ljussätta några av träden i parken.

I Källparken har man dock lyst upp delar av parken som man normalt inte skulle ha gjort, om inte tryggheten varit i fokus. Pergolan och amfiteatern i den östra delen av parken är två sådana platser.

– Här är det många som i trygghetsundersökningarna påpekat att man inte sett om det suttit några personer i mörkret, säger Linnea Brolin, en av dem som samordnar trygghetsarbetet i kommunen.

Martin Edfelt, stadsarkitekt, är den som är ansvarig för kommunens riktlinjer för belysning. Han betonar liksom Johannes Eriksson belysningens roll att vara vägledande längs de stora rörelsestråken, så att man hittar rätt väg.

undefined
Ett sätt att sprida ljuset är att punktbelysa träd eller olika föremål i parken.

– Man kan också punktbelysa vissa träd eller föremål. Festivalen Allt ljus på Uppsala kan vara ett sätt att testa gränserna för vad som är möjligt, säger han.

Runt om i Uppsala finns också exempel där husfasader, statyer och träd har försetts med belysning.

Samarbete om trygghet

Kommunens trygghetsarbete sker enligt en modell som kallas EST.

EST är en förkortning som står för "Effektiv samordning för trygghet" och är ett samarbete där bland annat kommunen och polisen deltar. Modellen har utarbetats i Örebro och sedan spridits till andra kommuner.

I arbetet rapporterar olika aktörer in iakttagelser från sina verksamheter vilket tillsammans med kommunens trygghetsundersökning är grunden för en åtgärdsplan.

Karta: Källparken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!