Mörka gator känns hotfulla
Ny forskning visar att svenska kvinnor upplever att de inte kan röra sig fritt utomhus sena kvällar och nätter. Uppsala kommun har de senaste tio åren arbetat mycket med kvinnors säkerhet utomhus. Trots det har 92 kvinnor under det senaste året anmält att de utsatts för misshandel eller våldtäktsförsök i centrala Uppsala.
Dragarbrunnsgatan med sina krogar och hamburgerrestauranger är den mest riskabla gatan i stan för kvinnor att vistas på. Tolv misshandelsanmälningar med angivande av Dragarbrunnsgatan som brottsplats har gjorts det senaste året.
Foto: Pelle Johansson
Det visar statistik från Uppsalapolisen som ställts samman för UNT:s räkning, och som sträcker sig mellan 1 november 2003 och 1 november 2000
Under samma tidsperiod anmäldes i city två fullbordade våldtäkter, två fall av försök till våldtäkt och fem fall av sexuellt ofredande.
"Tjejer ska inte gå ensamma"
Eva Glans är chef för våldsroteln vid Uppsalapolisen. Hon säger att riskbeteenden kan vara att gå hem ensam mitt i natten, att vara alltför berusad, kanske ta genvägar genom gränder eller till och med hoppa in i en svarttaxi.
- Tjejer skall inte gå ensamma på stan på nätterna. Tyvärr är det så. Man måste ha ett säkerhetstänkande i dag. Jag kan tycka jag som kvinna skall kunna promenera genom stan mitt i natten, men verkligheten är en annan. Det gäller för övrigt också män - personrånen mot yngre män är minst lika många som misshandelsfallen mot kvinnor utomhus, säger hon.
Hotfullt mörker
Trots att de flesta misshandelsfallen äger rum i krogrelaterade miljöer är det ensliga platser, gångtunnlar, parker med buskage och gator med mörka prång som av många kvinnor uppfattas som hotfulla, speciellt kvällstid. Ny forskning från Lunds universitet har visat att svenska kvinnor upplever att de inte kan röra sig fritt utomhus sena kvällar och nätter, att risken för att bli överfallen är något man måste kalkylera med.
Inom Uppsala kommun finns det en utbredd metvetenhet om saken, säger Ingvar Blomster, chef vid stadsbyggnadskontoret
- Just frågor som rör kvinnors säkerhet utomhus har kommunen arbetat mycket med under de senaste tio åren.
Belysningen ses över
Ingvar Blomster satt under en period med i numera nedlagda Aktionsgruppen för jämställdhet i kommunal planering. Där fanns representanter för alla politiska partier och för kvinnoorganisationer. Kvinnliga arkitekter knöts till gruppen och fick i uppgift att granska olika stadsmiljöer, som cykelbanor och gångtunnlar.
Aktionsgruppens arbete resulterade bland annat i skriften Checka listan - kvinnoögon ser andra saker än mansögon. Den har blivit känd i hela Sverige, och även utomlands, berättar Ulla Thunberg på Kommuninformation.
Checka listan innehåller en samling frågelistor inom olika ämnesområden. Det handlar till exempel om hur gång-, cykel- och motionsslingor skall utformas och planläggas för att vara säkra alla tider på dygnet, och hur bostadshusens, garagens och andra byggnaders läge skall vara för att inte skapa trånga, mörka nischer utan insyn.
- Frågor som rör kvinnors säkerhet utomhus har Uppsala kommun arbetat mycket med de senaste tio åren, säger Ingvar Blomster.
- Nuförtiden har man en annorlunda syn på gångtunnlar, och på hur promenad- och cykelväggar skall dras. Synen på naturpartier är också en annan. Samtidigt som de kan vara vackra kan de utgöra en risk.
Han säger att det är viktigt att belysningen vid bland annat Slottsbacken och Stadsparken ses över.
- Det är ett stort projekt men alldeles nödvändigt. Det är förskräckligt om folk inte vågar gå ut när det är mörkt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!