Mörk prognos för skolbudget

Aprilprognosen för styrelsen för vård och bildning i Uppsala kommun visar ett resultat som är 90 miljoner sämre än vad som budgeterats för 2013.

Uppsala2013-06-03 11:00

Budgeten för 2013 anses ”orealistisk” på flera punkter. Nu krävs nya tag för att komma till rätta med förvaltningens underskott.

Vård och bildnings nye produktionsdirektör Johan Fredriksson skriver i prognosen att hälften av underskottet beror på att budgeten för 2013 som den tidigare ledningen gjort är ”orealistisk” på flera punkter.

Bland annat har den innehållit neddragningar inom gymnasieskolan på 28 miljoner kronor som det helt saknats planer för att kunna genomföra. Den kommunala förskolan har därtill budgeterat för fler barn än vad som ”realistiskt” kan komma att börja vid förskolorna.

Dessutom har kostnader och intäkter inte följts upp månadsvis. Det har gjort att det är svårt att ha god kontroll på det ekonomiska utfallet.

Enligt nämndens ordförande Cecilia Hamenius (FP) togs budgeten efter jul. Det var då svårt att förutse hur helårseffekten skulle bli.

– Det är den vi ser nu. Vi kommer att vidta åtgärder för att komma till rätta med underskotten. Förhoppningsvis kommer det att se bättre ut längre fram än i den här prognosen, säger hon.

Hur ser du på kritiken? Budgeten är orealistisk enligt den senaste uppföljningen?

– Det är vår nya förvaltningsledning som anser att den budget vi lade då inte var realistisk. Budgeten gjordes under hösten utifrån de förutsättningar som rådde då. Vi fick dem redovisade för oss. En del av de åtgärder som sattes in pågår och får effekt nu.

Har du ingen kritik att rikta mot hur den förra ledningen skötte budgetarbetet?

– Nej. Jag har ingen anledning att rikta någon kritik mot någon ledning. Vård och bildning går bättre i år än förra året. Vi minskar våra underskott och de är små om man sätter dem i relation till vår jätteorganisation som omsätter fyra miljarder kronor om året, säger Cecilia Hamenius.

Du är ju ytterst ansvarig för budgeten?

– Vi fick en budget redovisad för oss vid jul. Till den var kopplad till en rad åtgärder. Då kunde man inte se helårseffekten.

– Nu är vi en bit in i året och har en grundligare analys som visar att åtgärderna inte räcker till. Nu följer vi utvecklingen noggrant, säger Cecilia Hamenius.

Prognosen är att vård och bildning ska sänka sitt underskott till 23,7 miljoner kronor, exklusive avkastningskrav på två procent. Det är 30 miljoner bättre än förra året.

Tre skolor bakom underskotten

En stor del av underskotten kommer från de tre skolorna GUC, Bolandgymnasiet och Jällagymnasiet som efter att ha varit fristående gymnasieskolor återgick till att bli kommunala. För att minska kostnaderna Flyttar GUC in i Bolandsskolan. Det möjliggör rationaliseringsvinster både i lokaler och personal.

Gymnasieskolan dras med underskott på över 80 miljoner kronor. Ett 70-tal lärare väntas blir övertaliga för att minska kostnaderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om