Morgonstund har inte guld i mun
Många barnfamiljer önskar sig en god morgon fri från overallbråk, frukostsammanbrott och föräldrar som beter sig som tvååringar. Drömmen kan bli sann, men det kräver tid och bra rutiner.
STOCKHOLM 20090107 Stressig morgon. Småbarnsförälder i hallen med barn som gör sig redo för skola och dagis. Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10080
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
- Det handlar nästan alltid om att skapa mer tid. Gå upp tidigare och se till att ni vuxna är klara med ert när barnen vaknar. Då kan ni helt fokusera på att hjälpa dem. Se också till att redan på kvällen lägga fram kläder och saker som ska med till förskolan.
Marie Carlsson menar att till skillnad från på jobbet, där vi omorganiserar så fort något inte fungerar, så kan vi hemma köra fast i rutiner som inte funkar.
- Lite stress är oundvikligt, men blir du ofta så stressad på morgonen att du blir arg på barnen så har ni ett problem ni måste ta tag i. En bra start är att ni vuxna sätter er ner och går igenom hur ni ska få mer tid och bättre morgonrutiner.
Mer tid behövs säkert, men som förälder blir man galen när barnen inte vill borsta tänderna, vill ha frukost som inte finns och gnäller över kläder som är diffust osköna. Vad gör man åt sånt?
- Det handlar om att nöta in rutiner. De flesta barn förstår att de måste borsta tänder och ha kläder på sig. Det gäller att vara konsekvent. Det finns föräldrar som lämnar barnen i pyjamas på förskolan med kläderna i en påse, men de är få.
Ett bra tips tycker hon är att skriva en lista, gärna med bilder, på de saker som ska göras på morgonen.
- Då kan du be barnen titta på listan och se hur långt de kommit och vad de ska göra nu. Det tycker de ofta är roligt, samtidigt som de känner sig delaktiga och känner ansvar.
Att planera och skriva lappar när det är lugnt är en sak, men vad gör man när stressen pumpar i kroppen och man hör sig själv tjata som man dyrt och heligt lovat sig själv att aldrig göra?
- Då handlar det nog främst om att överleva och komma i väg. Försök ändå sluta tjata. Det är otrevligt och fungerar inte.
Tid, struktur och rutiner är nycklarna till en god morgon. Skulle morgonen ändå gå i baklås kan du kanske glädjas över tanken på att det här problemet går över när barnen blir större.
Marie Carlssons morgontips
Planera:
Tänk över era morgonrutiner. Hur ska ni få bättre rutiner för att minska stressen?
Upp med tuppen:
Stress beror oftast på tidsbrist. Gå upp tidigare så får ni mer tid.
Inga val:
Låt inte små barn välja kläder och frukost. Ni lägger fram de kläder de vill ha och kör på en frukost de brukar gilla.
Inga nya krav:
Det är lätt att börja ställa nya och tuffare krav på barnen när man blir stressad. Plötsligt hör du dig sig själv säga "Du som är så stor borde kunna sätta på dig din vinteroverall själv". Det är ingen bra idé. Vill man att barnen ska lära sig nya moment så ska man öva i lugn och ro på helgen.
Förskolefeber:
Det är tungt när barnen inte vill gå till förskolan. Det kan hända ibland, men var uppmärksam om det återkommer. Det kan vara något som är fel. Prata med personalen.
Förlåt:
Det är lätt att ångra saker man sagt i stridens hetta. Har ni en bra relation så är det inte mer än att man säger förlåt. Du kan förstås inte säga det hur ofta som helst. Då måste du tänka över er situation. (TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!