Morddömd kan läsa till läkare

Den man med bakgrund i nazistkretsar som dömdes till elva års fängelse för mordet på fackföreningsmannen Björn Söderberg, har antagits till Uppsala universitets läkarutbildning.

Uppsala2009-01-17 06:02
Det uppger källor till UNT. Tidigare har mannen tvingats avsluta sin utbildning på Karolinska institutet.

Ska en person dömd för mord kunna bli läkare? Efter att syndikalisten Björn Söderbergs mördare antogs till Karolinska institutets läkarutbildning hösten 2007 startade en debatt med den frågan i centrum.

Socialminister Göran Hägglund (KD), tycker inte det. I en TT-artikel sade han att den som dömts för mord inte ska kunna jobba som läkare, och fick stöd av Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm. För ett år sedan tvingades mannen sluta sin utbildning. Men inte på grund av morddomen, utan för att han förfalskat uppgifter i gymnasiebetyget.

Uppgifter till UNT gör nu gällande att mannen, som sedan domen bytt namn, har antagits till läkarutbildningen vid Uppsala universitet, och att det inte finns några problem med ansökningshandlingarna.
Det finns också uppgifter om ett anonymt brev som skickats till Karolinska institutets rektor, ett brev som ska förklara att den morddömde mannen nu är antagen till Uppsala universitet. Brevet har sekretessbelagts av KI:s ledning.

På måndag är det upprop på läkarlinjen och det återstår att se om mannen dyker upp. UNT har läst listan med antagna till utbildningen. På den finns mannens namn inte med, men ett namn är sekretesskyddat och UNT har inte fått veta vem det är.
Uppsala universitets rektor Anders Hallberg säger att han "känner till att det cirkulerar rykten" om att den morddömde mannen ska läsa till läkare i Uppsala.
- Jag har förstått att det förekommer sådana uppgifter. Allt jag kan säga är det finns ett namn med så kallad sekretessmarkering i folkbokföringsregistret och som vi inte kan lämna ut uppgifter om. Vi har flera personer med skyddad identitet vid Uppsala universitet, säger han.

Om det skulle visa sig att mannen, som frigavs villkorligt för två år sedan, registrerar sig vid Uppsala universitet så säger Anders Hallberg att han har "viss förståelse för att det skapar oro".
- Men vi måste respektera högskolelagen. Det är Verket för högskoleservice, VHS, som sköter antagningen och vi måste ge de personer utbildning som av VHS bedömts ha behörighet och som kommer till oss. Vi är ingen domstol och vi bedömer inte lämplighet, säger Anders Hallberg.
De ansvariga för läkarutbildningen som UNT varit i kontakt med vill vare sig dementera eller bekräfta uppgifterna.

- Jag vet inte om den här personen ska börja hos oss, vi får vänta och se, säger professor Stellan Sandler.
I debatten efter mannens antagning till KI, gick Socialstyrelsen ut och sade att han sannolikt inte skulle beviljas någon läkarlegitimation. Det pratades också om att alla sökande skulle visa utdrag ur brottsregistret.

- Men det finns än så länge inte några sådana beslut. När det gäller Socialstyrelsen uppfattade jag det mer som uttalanden man gjorde än att det var något de verkligen bestämt, säger Stellan Sandler.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!