Mördarsniglar kan göra hästar och kor sjuka

Mördarsniglar som kapslas in i höbalar tros försämra fodrets kvalitet. Möjligen kan de också ge giftiga bakterier som gör hästar och kor sjuka. Det studeras just nu av Statens veterinärmedicinska anstalt och SLU i Uppsala.

mördarsnigel

mördarsnigel

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2008-07-11 14:49
Mördarsnigeln ställer numera inte bara till det i privata trädgårdar. Den spanska skogssnigeln, som skadedjuret egentligen heter, innebär ett allt större problem för svenskt jordbruk.
Under veckan har Jordbruksverket anordnat en konferens i Västergötland om hur mördarsnigeln ska tacklas. Expertis från Sverige, Norge och Nederländerna har samlats i ett försök att skapa en bild av det samlade kunnandet. Genom tätare samarbeten hoppas man kunna bekämpa snigelns utbredning.

Bland deltagarna i snigelkonferensen fanns två Uppsalaforskare: Cecilia Hultén, laboratorieveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, och Cathrine Haaga, blivande husdjursagronom vid SLU.
Tillsammans undersöker de hur det påverkar fodrets kvalitet om man får in mördarsniglar i silon.
Bakgrunden är att många hört av sig till SVA och SLU och med frågor om just detta, men att inga raka svar kunnat ges eftersom ingen forskning gjorts på det tidigare.
- Generellt undviker man att få med jord, gödsel och döda smådjur i ensilaget eftersom det innebär stor risk att kvaliteten och hygienen blir sämre. De ökar tillkomsten av skadliga bakterier och mögel som kan göra djuren sjuka, förklarar Cecilia Hultén.

Nu ska man studera hur foder som blandats med mördarsniglar konserverats och hur hygienen är i fodret.
Man tittar sedan också på om mördarsniglarna ökar förekomsten av bakterier som kan orsaka den ovanliga förlamningssjukdomen botulism som kan drabba människor så väl som nötkreatur och hästar.
Enligt en enkät som Lantbrukarnas Riksförbund låtit göra under våren har vart femte odlare och vart tionde djurproducent problem med sniglar.
Problemen med mördarsniglar i vallar för foder är än så länge störst i södra och västra Sverige.
- Än så länge är problemen inte så utbredda inom lantbruket i vår region. Men det kan ändras med klimatet om det blir allt varmare och fuktigare, säger Cecilia Hultén.

Pararellt med Uppsalastudien gör Jordbruksverket studier på hur man ska undgå att få med sniglarna i fodret, bland annat genom spridning av järnsulfat.
- Det absolut viktigaste är att få fram sätt att undkomma att få med sniglarna och att bekämpa spridningen, säger Cecilia Hultén.
I oktober väntas resultaten av studien hos SLU och SVA, som finansieras med bidrag från Stiftelsen Lantbruksforskning, vara klara.
FAKTA: Så här går försöket på SLU/SVA till:
I maj samlades 700-800 mördarsniglar in från en betesvall i Västergötland.
Syrefria glasburkar om en halv kvadratmeter fylldes med gräs, för att återskapa miljön i silon som de vita plastbalarna på åkrarna. En serie lämnades utan sniglar, de andra preparerades med sniglar i olika mängd.
I augusti analyseras de olika burkarna för att titta på kvalitet och förekomst av bakterier.
Källa: Cathrine Haaga, SLU, handledare Rolf Spörndly, SLU


FOTO: Foton från lantbrukare i länet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om