Momsregel gynnar privata initiativ
Privata företag som driver förskola, skola och äldreomsorg får nästan 40 miljoner kronor för mycket av Uppsala kommun i kompensation för moms. Det visar en ny rapport.
Berith Strömquist
Foto: Staffan Claesson
För att privata och kommunala utförare ska konkurrera på lika villkor får privata utförare därför momskompensation av kommunen. En utgift som kommunen i sin tur får täckt genom statsbidrag.
Men nu visar en rapport gjord av revisionsbyrån Öhrlings Pricewaterhouse Coopers att Uppsala kommun ger privata företag större momsersättningar än deras faktiska kostnader.
Förklaringen är att ersättningen betalas ut enligt schabloner.
Tidigare år har ersättningsnivån legat på tre procent. Men nu har kommunen höjt nivån till 6 procent inom flera områden. Den faktiska momskostnaden under förra året var dock bara 2,2 procent i genomsnitt. Den skillnaden innbär att privata utförare får nästan 40 miljoner kronor för mycket.
Fredrik Sjöberg (fp), som är ordförande i produktionsnämnden för vård och bildning, och alltså företräder kommunens egen verksamhet, tycker att överkompensationen måste rättas till.
- Samtidigt är det här inte hela sanningen. Det kan finnas områden där kommunen har fördelar, därför måste vi titta på helheten och se var konkurrensen snedvrids åt det ena eller andra hållet.
Berith Strömquist, som är rektor för den fristående skolan Hagmarken i Bälinge, känner inte igen sig i att privata utförare gynnas.
- Det är inte vår verklighet i alla fall. Vi investerar för mycket mer än 2,2 procent moms per år.
Hon är kritisk till att det i rapporten bara räknats på kostnader som uppstått under ett år, medan den sexprocentiga kompensationsnivån som tagits fram av regeringen är uträknad på en tioårsperiod.
- Under den tiden kanske man gör stora investeringar ett år medan kostnaderna är lägre andra år. Dessutom får vi betala högre priser än kommunala utförare eftersom vi saknar stordriftsfördelar och ramavtal på mat och läromedel.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!