Molly, 2 år, har blodcancer – blev utslängd från rummet

Molly har cancer men flyttades till ett rum på akuten. Personalen kunde inte behandla hennes diagnos, vilket ledde till flera vårdmissar. "Vi var livrädda", berättar hennes mamma Matilda.

Molly är två år gammal och fick nyligen diagnosen blodcancer, akut lymfatisk leukemi.

Molly är två år gammal och fick nyligen diagnosen blodcancer, akut lymfatisk leukemi.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2022-01-03 17:00

Den första december i år fick Molly diagnosen blodcancer, akut leukemi. Två år gammal fick hon påbörja sin behandlingsplan, som sträcker sig till dess att hon fyller fyra år. Men inte ens en månad fick familjen bearbeta beskedet innan Molly felbehandlades på Akademiska barnsjukhuset. Så pass illa att familjen rekommenderas av sjukhuset att anmäla vistelsen.

– Allt annat i det här har varit så jävla jobbigt. Vi är rädda för nästa besök, säger Mollys mamma Matilda Gustavsson.

Under sjukhusbesöket skulle Molly ta ett benmärgsprov och även opereras. Men hon drog på sig RS-viruset och blev samtidigt väldigt sjuk av ett sår, vilket ledde till att operationen fick skjutas upp. Och då fick hon inte längre vara kvar på blod- och tumöravdelningen på barnsjukhuset. 

undefined
Efter flera vårdmissar är familjen rädda för nästa besök på Akademiska. "Vi var livrädda", säger Mollys mamma Matilda Gustavsson.

– Personalen kom in på vårt rum och sade åt oss att packa väskorna. Vi skulle flyttas till en jättebra infektionsavdelning, för att det var platsbrist. Vi protesterade först eftersom Molly fick så bra vård, men sen orkade vi inte, säger Matilda. 

Två våningar ner flyttades familjen. Men det var inte till en infektionsavdelning, utan till ett rum på akutvårdsavdelningen. Med fulla papperskorgar, fläckar på väggen och en trasig dusch. 

– Det var hemskt och var så äckligt. Men det värsta var att personalen inte hade någon aning om vad de skulle göra med Molly. De frågade oss hur hon skulle behandlas. 

undefined
Sista dagarna fick Molly ligga på blod- och tumöravdelningen. Det efter allergisk chock, blodförgiftning och ont i flera dagar.

Men när familjen påpekade att ett sår Molly hade på ryggen verkade infekterat, fick de svaret att det inte var någon fara. Och såret rengjordes inte. 

– Molly bara låg och ropade "aj, aj, aj" hela helgen, det var fruktansvärt. Det stod i hennes journal att hon skulle få morfin, men det missade personalen och hon fick Alvedon i stället, berättar Matilda. 

undefined
Molly är två år gammal och fick nyligen diagnosen blodcancer, akut lymfatisk leukemi.

Smärtan berodde på blodförgiftning, som hade spridit sig från det infekterade såret. I samma veva skulle Molly opereras, hon hade då återhämtat sig från RS-viruset. Innan dess skulle hon duschas.

– Men eftersom vi inte hade dusch på rummet fick jag bära henne längst bort i korridoren, trots att hon hade så ont. Sedan skulle jag sätta på duschen i korridoren och då var det stopp i avloppet. Så vi stod i det äckliga vattnet som dessutom rann ut i korridoren. Då får du tänka på att Molly skulle bli kliniskt ren inför sin operation.

Efter operationen skulle Molly få en cancerbehandling, som hon fick en allvarlig allergisk chock av.

– Hennes ansikte svullnade upp, hon fick ont och började kräkas. Men personalen var inte redo med adrenalinsprutan, så det dröjde innan hon fick den. Efter det fick vi nog, berättar Matilda.

undefined
Mollys föräldrar rekommenderades i journalen att anmäla vistelsen på Akademiska sjukhuset.

Familjen tog saken i egna händer och gick upp till rummet på blod- och tumör igen, för det hade stått tomt. Då sade personalen i stället att Molly hade flyttats på grund av platsbrist.

– Vi var livrädda och jag tycker inte att man kan skylla på plats- eller personalbrist. Det måste kunna gå att lösa på ett annat sätt, nu sprang personalen ner till oss på akuten i stället för att vi var kvar på rummet, säger Matilda Gustavsson.

Efter missarna valde familjen att byta till Eskilstuna sjukhus. I journalen från Akademiska barnsjukhuset står det: "Föräldrarnas synpunkter är helt adekvata och de rekommenderas att ta kontakt med patientombudsmannnen".

undefined
Mollys föräldrar, Fredrik Myrheim och Matilda Gustavsson, valde att byta till Eskilstuna sjukhus efter vårdmissarna på Akademiska sjukhuset.

Klas Ekström, verksamhetschefen på barnsjukhuset, svarar på mejl på UNT:s frågor om vad som gäller vid avdelningsbyte. Där svaret på följande frågor var "vi kommenterar inga enskilda patientfall":

– Får en tvååring med akut leukemi, RS-virus och infektion i kroppen flyttas till ett rum på akuten? Där personalen inte hade koll på diagnosen?

– Familjen hävdade att det var på grund av plats- och personalbrist, stämmer det?

Däremot svarar Klas Ekström på varför en patient måste flyttas till en annan avdelning:

"Det sker när efterfrågan på vårdplatser är större än antalet tillgängliga vårdplatser. Vi prioriterar vårdplatserna utifrån medicinska behov. Den samlade vårdtyngden för de inneliggande barnen och tillgången på personal styr hur många platser som är tillgängliga på våra respektive vårdavdelningar. /.../".

Enligt verksamhetschefen förekommer det personalbrist:

"Akademiska barnsjukhuset har liksom övriga Akademiska sjukhuset brist på sjuksköterskor och så har det varit under flera år. Vi rekryterar aktivt och vill genom goda arbetsvillkor /.../ hitta nya medarbetare och behålla de som arbetar hos oss."

Vad är leukemi?

Leukemi är en form av blodcancer. Av de cirka 300 cancerfall som varje år drabbar barn under 15 år står akut leukemi för drygt en fjärdedel. 

Cytostatika är det främsta medlet mot leukemi, men i vissa fall behövs en stamcellstransplantation vilket innebär att patienten får nya blodbildande stamceller. Den första svenska stamcellstransplantationen gjordes år 1975 och kallades då för benmärgstransplantation. I dag tas stamceller i första hand från blodet, men ibland används benmärg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!