Mohammad har MS och fick vänta 30 timmar på akuten

Mohammad Taghavi fick råd om att söka akut vård för sin MS efter ett känselbortfall i ansiktet. Han fick sitta i över ett dygn på akuten, där det var svårt att få både mat och sömn.

Mohammad Taghavi har MS och fick rådet att söka akut vård. På Akademiska sjukhuset fick han vänta i 30 timmar.

Mohammad Taghavi har MS och fick rådet att söka akut vård. På Akademiska sjukhuset fick han vänta i 30 timmar.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2022-06-02 14:00

– Jag får nästan lite dåligt samvete. När jag själv jobbade på sjukhuset sa jag alltid till patienterna att vården var bra. Och jag trodde det också. Och nu när jag är i deras sits så fungerar det inte alls.

I 20 år av sitt 59-åriga liv jobbade Mohammad som undersköterska på Akademiska sjukhuset. Men som följd av sin sjukdom MS, som påverkar det centrala nervsystemet, fick han pensioneras.

undefined
Mohammad Taghavi har MS och fick rådet att söka akut vård. På Akademiska sjukhuset fick han vänta i 30 timmar.

Känselbortfallet kommer och går. Det är ett vanligt symtom, förklarar Mohammad. Men när han fick känselbortfall i ansiktet fick han rådet att ta sig till akuten. Han åkte tillsammans med en vän som också arbetar på Akademiska sjukhuset. På akuten satt de från klockan 10 en onsdag till runt 16 på torsdagen innan han fick komma in på avdelningen.

– Jag kände mig nästan osynlig.

Mohammad förklarar att det inte fanns mat att köpa, och att det tog lång tid att få något att äta när han frågade. På natten fick han ligga på en brits mitt bland personalen och högljudda larm.

– Det gick inte att somna där. Jag vill inte ha den upplevelsen igen, men på grund av min sjukdom så måste jag ju söka vård ofta.

Diagnosen fick Mohammad 2016, trots att han märkte att han fick symtom redan på 1990-talet. Vid ett tillfälle behövde han göra en magnetröntgen, som visade att han hade förändringar på delar av hjärnan. Men det följdes inte upp förrän 20 år senare när en läkare gick igenom journalen.

undefined
Mohammad Taghavi arbetade själv som undersköterska på Akademiska i många år, och han understryker att det inte är de som arbetar på akutmottagningen som gör fel. "De är stressade och underbemannade".

– Att få min diagnos var inte trevligt. Men samtidigt var det skönt att veta vad det var som var orsaken till mina smärtor.

När han fick komma in på avdelningen på sjukhuset var personalen trevlig, och de tog hand om honom den veckan han var inlagd. Men Mohammad säger också att han inte tycker att det är fel på de som jobbar på akuten. Han förstår att de är stressade och underbemannade.

– Och det sade de också. De sliter och får inte heller den lönen de förtjänar. Det är inte konstigt att de blir underbemannade, för sjuksköterskor kommer vända sig till uthyrningsföretag för att tjäna bättre.

undefined
Mohammad Taghavi har MS och fick rådet att söka akut vård. På Akademiska sjukhuset fick han vänta i 30 timmar.

Johan Lugnegård, som är chefsläkare på Akademiska sjukhuset, säger att han inte kan kommentera enskilda ärenden. Han ger i stället ett generellt svar på varför Mohammad kan ha fått vänta så länge på vård.

– Vi har fortsatt en mycket besvärlig vårdplatssituation som ger långa väntetider på akuten. Ytterst handlar det om personalbrist vilket ger stängda vårdplatser. Vi försöker alltid prioritera utifrån patientens behov, säger han. 

– Från och med denna vecka prövar vi en ny modell för att placera ut patienter från akutmottagningen till vårdavdelningarna. Vår förhoppning är att det ska minska vistelsetiderna på akutmottagningen, säger Johan Lugnegård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!