Mödradödlighet större än vad statistiken visar

Den officiella statistiken över mödradödligheten i Sverige underskattar hur många kvinnor som dör till följd av graviditet och förlossning.

Uppsala2012-12-19 07:01

Det visar forskare vid Uppsala universitet i en ny studie, som publiceras i facktidskriften Acta Obstetrica et Gynecologica Scandinavica.
– Att vi inte ens i Sverige lyckas rapportera korrekta uppgifter till Världshälsoorganisationen kan illustrera de stora brister som finns i den internationella statistiken över mödradödligheten, säger läkaren och doktoranden Annika Esscher vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa.

Statistiken över mödradödligheten i Sverige bygger på uppgifter i det nationella dödsorsaksregistret. Enligt den dör i genomsnitt tre till fyra kvinnor i Sverige varje år under tiden som de väntar barn eller inom 42 dagar efter graviditetens slut till följd av någon sjukdom som uppstått eller förvärrats på grund av graviditeten.
Men när forskarna i den nya studien kompletterade uppgifterna från dödsorsaksregistret med uppgifter också från det medicinska födelseregistret och patientregistret och en granskning av dödsbevis fann de att mödradödligheten i verkligheten var 64 procent högre, vilket motsvarar 6 fall per år i Sverige.

Om även självmord som kan ha utlösts av en förlossningspsykos eller depression räknas in är mödradödligheten ytterligare något högre.
– Det finns flera orsaker till dessa skillnader mellan uppgifterna i dödsorsaksregistret och den verkliga mödradödligheten, till exempel att läkaren som skrivit dödsbeviset inte tänker på att kvinnan alldeles nyligen fött barn eller att Världshälsoorganisationens regler för kodning av dödsorsaker inte överensstämmer med läkarens egen definition av mödradöd, säger Annika Esscher.
Som ett av många tänkbara exempel nämner hon akutläkaren som missar att se sambandet den ökade risken för blodpropp under graviditeten och dödsfallet när en kvinna några veckor efter förlossningen avlidit av blodpropp i lungan på akutavdelningen.

Annika Esscher betonar att Sverige, även utifrån de nya mer korrekta uppgifterna, hör till de länder som har världens allra lägsta dödlighet.
– Även om mödradödligheten är mycket låg i Sverige inträffar fall som skulle ha kunnat undvikas. Det är också skälet till varför en korrekt statistik är så viktig. Om vi ska lära oss något av de fall av mödradödlighet som ändå inträffar för att förebygga nya måste vi givetvis först veta att de har inträffat, säger Annika Esscher.

FAKTA

Varannan minut dör en kvinna någonstans i världen till följd av graviditetsrelaterade komplikationer, enligt en nyligen publicerad rapport från FN och Världsbanken. Av 287 000 registrerade mödradödsfall 2010 inträffade 99 procent i så kallade utvecklingsländer. Enligt den officiella statistiken löper kvinnor högst risk att dö i samband med att de väntar barn i Somalia och Tchad och lägst risk i Estland, Singapore och Grekland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!