Modell av åsen ska öka riskmedvetandet

Uppsalas dricksvattentäkt, Uppsalaåsen, är större än de flesta tror, och ligger främst under mark. Nu har geologisk expertis gjort en tredimensionell datormodell av åsen.

Statsgeologer. Johan Daniels har arbetat med systemutveckling, medan Eva Jirner har tagit fram data i projektet med att göra en tredimensionell modell av Uppsalaåsen.

Statsgeologer. Johan Daniels har arbetat med systemutveckling, medan Eva Jirner har tagit fram data i projektet med att göra en tredimensionell modell av Uppsalaåsen.

Foto: Niklas Skeri

Uppsala2016-12-07 19:49

I och med utbyggnaden av en ny stadsdel i Ulleråkersområdet har Uppsalaåsen och Uppsalas dricksvattenförsörjning blivit aktuell. Åsen är betydligt större än man kan ana på ytan. Därför kan nybyggen av bostadsområden eller av infrastruktur som vägar och tunnlar en bra bit från höjden vara en risk för dricksvattentäkten. Även ett utsläpp av exempelvis olja kan påverka dricksvattnet om det sker exempelvis i Boländerna. Det här blir man varse med hjälp av den modell över åsen som expertis vid Sveriges geologiska undersökning, SGU, i Uppsala tagit fram i samarbete med Uppsala vatten.

På en stor skärm tar Eva Jirner, statsgeolog, och Johan Daniels, statsgeolog, mig med ned i Upplandsjorden, mellan det översta lerlagret och ovanför berggrunden, för att visa hur åsen breder ut sig från öster till väster under Uppsala.

– Många geologiska experter känner förstås till det här, men inte alla. Och det här ska också finnas tillgängligt för allmänheten, berättar Eva Jirner.

Grunden i modellen är information om jordarterna under markytan från cirka 1 500 borrningar. Från dessa punktinsatser har experterna sedan skapat modellen för hela området. Modellen kommer att göras tillgänglig för den som än vill i form av en webbläsartjänst, där man genom att klicka på valfri punkt på en karta får information om åsens djup just där.

Så småningom ska även en fysisk modell tas fram, som gör det än lättare att förstå hur åsen egentligen ser ut och fungerar.

Men innan allmänheten får del av modellen skulle en särskild person - förutom UNT:s reporter - få en visning under onsdagen.

– Näringsminister Mikael Damberg kommer hit i dag och ska få en dragning om det, berättar Eva Jirner.

Från Billudden till Södertörn

Uppsalaåsen börjar vid Billudden går längs gamla E4 mot Uppsala, över Ekerö ända ner mot Södertörn.

Åsen bildades när inlandsisen drog sig tillbaka. Smältvatten rann ner ­under isen och drog med sig, sten, grus och sand. Vid iskanten rann isälven ut i ­havet och när strömmen avtog landade grus och stenar på havsbotten.

Det tog ungefär 100 år för isen att smälta undan från det som i dag är Uppland. Uppsalaåsen låg kvar som en korv på havsbotten.

Det bergiga landskapet på havs­bottnen jämnades ut av tjocka lerlager.­ Det vi ser i dag: Tunåsen, Kronåsen, Slottsbacken och Sunnerstaåsen är bara topparna av den mäktiga åsen som sticker upp ur lerlagret. Själva åsen är upp till 150 meter i höjdled och 1–2 kilo­meter bred.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om