Modehandeln tar över i city

Uppsalas handelsmiljö är under betydande förändring, och inte bara i form av stora köpcentrum i ytterområdena. I cityhandeln har modebutikerna de senaste åren blivit allt fler - och ännu mer är på gång, trots de dåliga tiderna.

Skyltdockar vid gågatan i city.

Skyltdockar vid gågatan i city.

Foto: Tor Johnsson

Uppsala2009-04-03 07:01
UNT har tidigare berättat om att cityhandeln i Uppsala, trots framväxten av stora köpcentrum i bland annat Gränby och Boländerna, hittills verkar ha klara sig relativt bra.

I stället finns visioner om satsningar på nya handelsstråk och butiksmiljöer i stadskärnan, där flera fastighetsaktörer planerar omfattande nybyggnationer. Lågkonjunkturen har gjort att processen stannat av en del, men planerna på en ny handelsmiljö i centrum har inte förändrats i grunden.
- Allting går långsammare nu under krisen, men samma tankar finns kvar. Det gäller att vara beredd när det vänder igen, säger Anna-Carin Hultberg på Svensk Handel i Uppsala.
De senaste åren har handeln i centrum fått en mer utpräglad profil mot mode- och klädsidan. Köpcentrumen i stadens utkanter har påverkat förutsättningarna för handlarna centralt, men det handlar inte bara om konkurrerande handelsprofiler.
- En del av nyetableringarna i city är snarlika de i Gränby centrum. Många av modekedjorna är dubbeletablerade där och i stadskärnan. Men i Boländerna är ju inriktningen en annan, med mer elektronik- och möbelbutiker, säger Rosita Eriksson, cityledare på Vi i stan, som arbetar för ett attraktivare centrum.

Satsningen på modehandeln märks till exempel i Forumgallerian, där över hälften av de 32 butikerna i dag erbjuder försäljning av kläder och accessoarer. Tendensen är ännu tydligare i den mindre Dragarbrunnsgallerian, med klädförsäljning i sex av de åtta butiksutrymmena. Samtidigt är mode- och accessoarbutikerna många både i S:t Persgallerian och längs de centrala delarna av Svartbäcksgatan. Men ännu mer är på gång, enligt Rosita Eriksson.
- Det är inte någon överetablering av modebutiker i Uppsala, snarare tvärtom. Många nya aktörer i branschen väntar på att få komma in på marknaden. De nya lokalerna som blir tillgängliga i centrum kommer att behövas, säger hon.
Härnäst handlar det inte minst om det planerade shoppingcentret i Rådhuset vid Stora Torget, där det enligt fastighetsägaren Atrium Ljungberg handlar om en satsning mot en "mer renodlad nisch" mot modesidan på det drygt 2 000 kvadratmeter stora lokalutrymmet.

Men kan då ytterligare en modegalleria bära sig ekonomiskt i Uppsala?
- Det tror vi absolut, det finns fortfarande många koncept som saknas i Uppsala, inte minst på modesidan. Uppsala har fortfarande ett dåligt handelsindex jämfört med andra mellanstora städer, säger Björn Jonsson, projektchef på Atrium Ljungberg.

Ett butikscentra som i sammanhanget går lite mot strömmen är Svavagallerian, som kommer att genomgå en omfattande ombyggnad med början under det första halvåret 2010. Efter renoveringen kommer gallerian att få ett delvis förändrat butiksutbud, samtidigt som ett nytt butikscenter öppnar upp på bottenvåningen i närliggande Folkets hus på Dragarbrunnsgatan.
- Det är inte klart än vilken inriktning butikerna kommer att ha, men det kommer att handla om en bredare profil, snarare än mode och kläder, säger Sture Caesar på fastighetsbolaget Vasakronan som förvaltar båda fastigheterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om