Modeexamen ger få jobb
Intresset för att utbilda sig inom media-, konst- och upplevelseindustrin är stort. Antalet utbildningar har ökat kraftigt. Men det är svårt att få jobb och informationen om arbetsmarknaden är bristfällig.
— De måste erbjuda en egen profil för att locka till sig studenter. I och med att vi fått fler regionala högskolor så har konkurrensen om studenterna ökat påtagligt och de kan inte mäta sig med de gamla universiteten som Uppsala, säger Thomas Furusten som gjort Högskoleverkets rapport.
UNT: Är utbildningarna onödiga?
— Om man enbart ser till arbetsmarknadens behov så utbildas det för många studenter inom de är områdena, det är uppenbart. Sedan kan var och en ha andra motiv till att satsa på en sådan här utbildning.
Kritisk till markandsföring
Thomas Furusten är mest kritisk till hur utbildningarna marknadsförs. I utbildningskatalogen beskrivs ofta arbetsmarknaden i svävande och positiva ordalag. Formuleringar som "ett växande behov", "en bred arbetsmarknad" och att studentens kompetens kommer att blir allt viktigare i framtiden är vanligt.
— Det är helt otillräckligt och på gränsen till falsk marknadsföring. Högskolorna måste bli bättre på att ta reda på hur arbetsmarknaden fungerar och påpeka det tydligare i sin marknadsföring. Det är vår huvudsakliga kritik, säger han.
Högskoleverket uppmanar nu de lokala högskolorna att följa upp hur deras studenter lyckas på arbetsmarknaden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!