Mobiltäckningen fortfarande svajig

Betydligt bättre täckning oavsett operatör. Men fortfarande inte acceptabelt överallt. Så tycker ett par upplänningar som tidigare haft stora problem med mobiltäckning.

Rätt ställe. Eva Medin Johansson på       Mellangården Tvärnö får sitta i farstun för att vara säker på att samtalet inte bryts.

Rätt ställe. Eva Medin Johansson på Mellangården Tvärnö får sitta i farstun för att vara säker på att samtalet inte bryts.

Foto: Fanni Olin Dahl

Uppsala2015-03-19 06:00

Staffan Klintberg var en av de Uppsalabor som hade usel mobiltäckning vid bostaden hösten 2012, vid UNT:s granskning av mobiltäckningen i länet. Pratade han i telefon under hundpromenaderna runt Berthåga bröts samtalet flera gånger.

Så är det inte längre.

– Numera funkar det bra. Och jag känner flera andra som tidigare haft problem som också har bra mottagning i dag, bland annat släktingar i Stenhagen. De kunde inte röra sig på tomten utan att tappa mottagning, oavsett operatör.

Också i sin sommarstuga vid Roslagskusten märker Staffan Klintberg en klar förbättring i mobiltäckning.

– Det verkar som att det blivit bättre oavsett vilken operatör man har. Klagar folk så måste operatörerna lyssna, era artiklar blev kanske en väckarklocka.

Men Eva Medin Johansson på Mellangården Tvärnö två mil sydost om Östhammar är fortfarande inte nöjd. För ett par år sedan fick hon stå på en kulle utanför huset och hålla upp telefonen för att ha chans till någon ynka mottagningsplupp. Täckning inomhus kunde hon bara drömma om.

– Det senaste året har det blivit bättre. Nu har vi täckning på stora delar av gården och i delar av huset. Men om jag är inomhus får jag sitta i farstun om jag vill vara säker på att ha kontakt hela samtalet, säger hon.

3G-signaler har svårt att ta sig igenom tjocka väggar. Eva Medin Johansson har dock en 4G-telefon, så i hennes fall är det inte det som är problemet. Trots att det blivit bättre tycker hon inte att täckningen är acceptabel än. Hon är beroende av fungerande mobiltrafik.

– Som lantbrukare gör man mycket rapportering via mobilen. Om folk ska kunna bo och jobba på landsbygden är det oerhört viktigt att telefonen fungerar överallt.

Ja, bra mobiltäckning är ofta ännu viktigare på landsbygden än i städer. Det säger Jonas Wessel på Post- och telestyrelsen, den myndighet som har ett övergripande ansvar för att alla i Sverige ska ha bra tillgång till telefoni.

– Mobilerna ger tillgång till en mängd samhällstjänster och kompenserar därmed ett geografiskt avstånd. Vi blir allt mer beroende av digitala tjänster, av att ha tillgång till allt hela tiden.

Men kan man kräva att ha täckning överallt?

– Nej, det finns ju naturområden där det inte är tillåtet att bygga. Och dålig mobiltäckning kan bero på många saker, som att 3G-signaler inte tar sig igenom väggar eller att många plötsligt använder nätet så det blir en överbelastning.

I sommarstugeområden och i semesterorter som exempelvis Öregrund kan mobiltäckningen därför vara mycket sämre på sommaren än på vintern.

Eftersom konsumtionen av mobildata har ökat dramatiskt, och fortsätter öka, är det viktigt att såväl mobiloperatörerna som Post- och telestyrelsen försöker möta konsumenternas behov säger Jonas Wessel.

– Det handlar inte bara om att bygga ut näten, utan vi behöver också göra nya frekvenser tillgängliga så att mer mobildata ryms.

Hjälp UNT att kartlägga mobiltäckningen i länet. Fyll i enkäten nedan eller klicka dig vidare här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om