Mobilt poliskontor på plats i Gränby

Under onsdagskvällen fanns Uppsalapolisen på plats i Gränby med ett mobilt poliskontor i form av en husbil. "Syftet är att visa närvaro och skapa trygghet i området", säger gruppchefen Martin Gunér.

Niclas Forslund, t v, som bor i området i samtal med polisens gruppchef Martin Gunér vid det mobila poliskontor som fanns på plats i Gränby under onsdagskvällen.

Niclas Forslund, t v, som bor i området i samtal med polisens gruppchef Martin Gunér vid det mobila poliskontor som fanns på plats i Gränby under onsdagskvällen.

Foto: Staffan Wolters

Uppsala2018-11-14 20:50

En del förbipasserande personer passade på att prata med de poliser som bemannade den polisiära husbil som placerats vid Råbyvägen.

– Flera har sagt att det är bra att vi finns i området och att det behövs synlig polis här, kommenterar Martin Gunér, gruppchef för Uppsalas områdespoliser.

Niclas Forslund, som bor på Bellmansgatan, är på väg hem efter att ha varit och handlat mat. Han har bott i området i decennier och säger att han inte känner sig orolig när han går ut.

– Jag har själv inte sett bråk här i Gränby på senare tid men har hört av folk jag känner att det kan vara stökigt. Jag vet till och med folk som vill flytta härifrån av den anledningen, berättar Niclas Forslund.

Han tycker det vore bra med särskilda kvarterspoliser i Gränby som fick i uppgift att lära känna de boende och som framför allt kunde ta tag i unga med problem.

Till följd av de båda dödliga skjutningar som nyligen inträffat i Gränby har det mobila poliskontoret varit på plats i området under slutet av förra veckan liksom under onsdagskvällen.– Det här är ett sätt för oss att komma i kontakt med människor som bor i närområdet. Det var till exempel en mamma som frågade om det är riskabelt för hennes son att gå ut och handla på kvällen. Men risken att de boende ska utsättas för brott har inte ökat, påpekar Martin Gunér.

Han säger att den bild som Gränbyborna förmedlar av sitt bostadsområde är högst skiftande.

– En del känner sig väldigt oroliga när de är utomhus, andra tycker att det är väldigt tryggt.

Nyligen sa kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S), i UNT att Gränby "blivit något av ett laglöst land där kriminella tagit över". Det håller Martin Gunér inte med om.

– Det har varit några skjutningar som fått stor uppmärksamhet och det kan göra att Gränby upplevs som oroligare. Men bortsett från skjutningarna tycker jag inte att kriminaliteten i Gränby förändrats så mycket under de senaste tre till fem åren.

– Det finns en del stökiga ungdomsgäng som hänger i området och det förekommer narkotikaförsäljning men det är inget nytt.

Parkeringsvakter som jobbar i Gränby har haft problem med aggressiva personer när de bötfällt felparkerare. Därför åker polisen ibland ut i Gränby tillsammans med p-vakterna.

– Har vi resurser händer det att vi följer med dem i området. Det är inte unikt för Gränby, utan det förekommer att vi arbetar på liknande sätt tillsammans med parkeringsvakter även i andra delar av Uppsala, exempelvis i Gottsunda, uppger Martin Gunér.

Till följd av de incidenter som inträffat i Gränby har kommunägda Uppsala Parkerings AB infört rutinen att p-vakterna aldrig arbetar ensamma i området. Dock har bara ett fåtal ärenden rapporterats till polisen. De senaste är från slutet av 2017 då det förekom skadegörelse mot p-bolagets bilar.

Rikshem, som förvaltar 1 300 lägenheter i Gränby, har haft problem med ungdomsgäng som trakasserat bovärdar. David Stockman, fastighetschef vid Rikshem, säger att det inte kommit in några nya rapporter om störningar den senaste veckan.

– Vi ska se över vad som kan göras för att öka tryggheten, till exempel genom bättre belysning. Vi vill även tillhandahålla lokaler i Gränby för att stötta föreningslivet så det kan ordnas bra aktiviteter för de boende, uppger David Stockman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!