Hade sagt ifrån
Detta borde inte få hända, menar hon. Provledaren hade sagt ifrån väldigt tydligt vid provets början att alla mobiler i salen måste vara avstängda.
I svaret beklagar universitetet att kvinnan blev störd av ringandet men anser inte att hon är berättigad att skriva om det aktuella avsnittet av provet.
- Vi har tydliga regler för skriftliga prov, säger universitetsjurist Magnus Hallberg.
- Dokumentet antogs av rektor Bo Sundqvist i januari 2000 och kräver uttryckligen att mobiltelefoner måste vara avstängda innan provet börjar,
Något krav att studenterna ska lämna mobiltelefonen utanför skrivsalen finns däremot inte. Av praktiska skäl är det tillåtet att ha med sig mobiltelefonen in i salen, bara den är avstängd. Annars skulle universitetet tvingas ordna någon bevakad förvaringsplats för telefonerna och universitetet kunna bli ersättningsskyldig om någon telefon blev stulen eller kom bort.
Upp till varje institution
Också på föreläsningar och seminarier kan mobiltelefoner som ringer eller tar emot sms-meddelanden vara väldigt störande. Men där finns inga centrala regler på Uppsala universitet. Sådana ordningsregler får varje institution sköta om, säger Magnus Hallberg.
I mitten på 1990-talet cirkulerade mer eller mindre vilda rykten på universitetet om att mobiltelefoner användes för att fuska på tentor. På Uppsala universitet verkar det ha stannat vid just rykten.
- Vi hade två fall, där studenter blev varnade för att ha haft mobiltelefonen påslagen under en skriftlig tenta. Men det fanns inga bevis för att de hade försökt fuska. Det var efter den händelsen vi fick de centrala reglerna, säger Magnus Hallberg.
Läs mer i UNT