För två år sedan som Sonja Hälleråd från Uppsala övertalades av en Tele 2-försäljare i S:t Persgallerian att byta abonnemang. Med tanke på den sparade samtalspotten hos Comviq var hon först tveksam. Men när hon fick beskedet att potten kunde flyttas över till Tele 2 slog hon till. I dag är samtalspotten på 3 720 kronor.
Men nu när Sonja Hälleråd vill byta operatör en tredje gång har hon fått beskedet att pengarna stannar hos Tele 2. Allt enligt ett finstilt avtalsförbehåll, som hon aldrig blev upplyst om.
– Abonnemangsvillkoren är i småstil på det här papperet, det är inte en människa som kan läsa dem. Och det var fruktansvärt bråttom att fixa det där och då, säger Sonja Hälleråd som känner sig lurad.
I finstilt text står det att eventuella samtalspotter inte betalas ut eller överförs om kunden säger upp avtalet eller byter till annan operatör. Vilket Sonja Hälleråd vet nu i efterhand efter att hon kontaktat företaget för uppsägning av avtalet.
Annika Kristersson, presschef på Tele 2, säger företaget inte längre har ambulerande försäljare. Men riktlinjerna för dem var att de skulle ge så mycket information som möjligt till kunderna.
– Kunden ska kunna gå därifrån och veta vad de har köpt och hur det fungerar. Men det går ju inte att upplysa om allt. Det är jättetråkigt att just den här kunden inte fick information, säger Annika Kristersson.
Att Sonja Hälleråds Comviqpott kunde följa med till Tele2 beror på att de ingår i samma koncern. Men chanserna för att pengarna ska kunna lämna företagsgruppen är liten enligt Rickard Faivre, jurist på Konsumentverket:
– Som köpare är man skyldig att läsa avtalsvillkoren, man kan inte säga att man inte kan läsa dem. Om man ingår ett viktigt avtal, bör man ge det den dignitet det förtjänar, säger Rickard Faivre.
Tele 2 erbjuder ångerrätt på 14 dagar för sina kunder som tecknat abonnemang på gatan eller i gallerier. Men detta hjälper inte Sonja Hälleråd som blev varse om avtalsvillkoren först när abonnemanget skulle avslutas.
För Sonja Hälleråds del kommer pengarna alltså inte att kunna följa med till det nya avtalet. Men hon hoppas att folk tar lärdom av hennes historia:
– Jag hoppas att andra får en varning och inte gör som jag, säger Sonja Hälleråd.