Mobilkameror i omklädningsrum ett problem

Mobiltelefoner på lektionerna är ett störande inslag tycker flera elever som UNT talat med. Lagförslaget som skulle ge lärarna möjlighet att beslagta telefonerna dröjer. På Uppsalaskolorna anser man att mobilkamerorna i t ex omklädningsrummen är ett större problem än att det ringer under lektionerna.

Uppsala2006-08-21 23:52
Det finns en riksdagsmajoritet för att ge lärare rätt att beslagta mobiltelefoner och en undersökning från Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund från förra året visar att en överväldigande majoritet av lärarna anser att en sådan lag borde införas.
Flera elever som UNT pratat med anser att det är ett mycket störande inslag när mobiltelefoner ringer under lektionerna. Men bland personalen upplever man att problemet har minskat de senaste åren.
— När det var nytt var det ett problem, men nu kommer det inte längre så många klagomål om detta. Bland annat har skolorna tagit upp frågan under möten med föräldrar och elevråd, berättar Reie Larsson, grundskolechef i norra Uppsala.

Policy saknas
Mobilkamerorna är ett större orosmoment, anser rektorn för Vaksalaskolan Christer Jones:
— Ordningsreglerna är tydliga för klassrummen — man får inte ha på mobiltelefonen. Och jag upplever att reglerna efterlevs. Det som vi i stället måste hålla ett öga på är kamerorna som finns i mobiltelefonerna. Om de missbrukas i till exempel omklädningsrummen vore det allvarligt, säger Christer Jones.
Någon enhetlig policy för mobiltelefoner eller musikspelare finns inte, i stället bestämmer varje skola sina egna regler.
— Jag tycker inte att vi ska lösa de här problemen med förbud utan med dialog med eleverna, säger Christer Jones, rektor på Vaksalaskolan.

Fungerande
På Stenhagenskolan har man haft ett fall där en mobilkamera har använts på ett olämpligt sätt, men på det hela taget tycker rektorn Agneta Eriksson inte att mobilanvändningen i skolan orsakar så allvarliga problem.
— Händelsen för några år sedan rörde en elev som blev fotograferad mot sin vilja. Men sedan dess har vi inte haft någon liknande incident. I de samtal jag har med personalen får jag en bild av att det fungerar bra i klassrummen, säger Agneta Eriksson.
På skolan har man också som policy att beslagta mobiltelefoner som stör under lektionen. Eleverna får tillbaka telefonerna vid lektionsslutet.
Det finns faktiskt en relativt okänd dom från regeringsrätten 2004 som ger en lärare rätt att ta ifrån en elev en mobiltelefon såvida telefonen återbördas när lektionen är slut. Så frågan är om det egentligen behövs någon ny lagstiftning.
— Ja, det skulle vara bra om det fanns ett klart och tydligt lagstöd för detta, säger Agneta Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om