Mobila tjänster fälla för äldre

Köpet av en enkel mobiltjänst för 15 kronor kan sluta med kostnader på tusentals kronor. Främst är det äldre, 40 plus, med sämre koll på teknik som oavsiktligt gör stora beställningar. Branschens eget etiska råd vill nu begränsa den möjligheten.

Uppsala2007-09-15 00:01
Ingbritt Henriksen i Uppsala nappade i våras på erbjudandet om en ny ringsignal till sin mobiltelefon. Efter ett enkelt klick hade hon signalen och skulle debiteras 15 kronor på sin mobilräkning.
Vad hon inte visste var att hon i och med klicket i själva verket tecknade en prenumeration på återkommande erbjudanden om nya tjänster. Det upptäckte hon först under sommaren när hon började närstudera de höga mobilräkningarna.
- Det visade sig att jag fått sammanlagt 84 sms för 15 kronor styck under ett par månader, säger hon.

Hon erkänner villigt att hon inte förstått de finstilta villkoren när hon beställde tjänsten. Och att hon senare tryckt bort ett antal sms hon inte kände igen, i tron det var vanlig marknadsföring.
- Jag är 53 år och har inte full koll. Många skäms säkert och betalar när de gjort något dumt, men jag blev fly förbaskad och ringde mitt mobilbolag.
Det visade sig att tjänsten kom från ett holländskt bolag, mobiloperatören vara bara en mellanhand som fakturerade kunden. När hon via konsumentrådgivare kom i kontakt med branschens etiska råd hände det saker.
- Dagen därpå ringde en ångerfull kvinna från Amsterdam och lovade att jag skulle få tillbaka pengarna.
- Jag står på mig och ger inte upp. Men jag tänker på alla andra, att de inte ska behöva råka illa ut, säger Ingbritt Henriksen.

Joakim Rolander, jurist på Etiska rådet för betalteletjänster, säger att man på senare tid haft ett antal liknande ärenden.
- Generellt handlar det om paketlösningar som beställs via internet. Kunden debiteras sedan 15-30 kronor per gång, för att avbryta abonnemanget är man tvungen att till exempel sms:a "stopp".
- Olyckligtvis är det många som inte ser det, säger han.
Det är sällan som tonåringar eller unga vuxna hör av sig till rådet med klagomål. Det är gruppen medelålders mobilanvändare som behöver hjälp och som nu också ska få det av Etiska rådet.
- Vi tycker det är rimligt med en begränsning i de fall som beställningen är öppen och bara fortsätter, säger Joakim Rolander.

Efter ett visst antal sålda tjänster måste då företaget åter kontakta kunden och försäkra sig om att man önskar fortsätta.
Den snabba utvecklingen av mobiltjänster plockas i höst upp av Konsument Uppsala som 10 oktober arrangerar en informationsträff om telefoni och internet, med inbjudna föreläsare.
- Det finns ett grundläggande problem när folk i medelåldern skaffar mobil för att vara kontaktbar, men får sms, mms, internet och radio på köpet. Det är komplicerat och man måste veta vad man ger sig in i, säger konsumentrådgivaren Eva-Lena Schweitz.



FAKTA
Etiska rådet för betalteletjänster

Stiftelse grundad 1994 av Telia. I styrelsen sitter också representanter från Telenor, Tele2 och Tre.
Under år 2006 registrerades 110 ärenden av Etiska Rådet, en övervägande del efter klagomål från allmänheten. På rådets förslag stängdes under året ett 50-tal linjer av på grund av att de etiska reglerna åsidosatts. Hittills i år, till och med 14 september, har redan 160 ärenden registrerats.

Källa: Etiska rådet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om