Mobila äldreakuten sparar tid och pengar

Mobil akutsjukvård för äldre är en av landstingets satsningar för att minska trycket på akuten och ge patienterna bättre hjälp. Satsningen har delvis gjorts med statliga pengar.

Mobila. Läkaren Christina Mörk och sjuksköterskan Angela Edman gör hembesök hos akut sjuka äldre så de slipper uppsöka akuten.

Mobila. Läkaren Christina Mörk och sjuksköterskan Angela Edman gör hembesök hos akut sjuka äldre så de slipper uppsöka akuten.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2014-07-16 10:01

Landstinget har tilldelats 45, 4 miljoner av staten för sitt påbörjade förbättringsarbete inom områdena patientsäkerhet, psykisk ohälsa och vård av äldre. 7 500 000 kronor har i år gått till vården av de mest sjuka äldre. Bland annat har man investerat i den mobila äldreakuten, som började som ett projekt inom Sveriges kommuner och landsting (SKL) 2011.

Sedan januari är det en permanent verksamhet som drivs av landstinget i samverkan med Uppsala kommun. Syftet är att patienter över 65 år om möjligt ska erbjudas vård i hemmet istället för att uppsöka akuten.

Christina Mörk, specialistläkare i geriatrik och allmänmedicin, ser många fördelar med verksamheten.

– Vi avlastar akuten genom att ta emot patienter med exempelvis infektioner eller hjärtsvikt, som annars skulle ha sökt sig dit. På så vis slipper de sjuka äldre långa väntetider och att flyttas runt mellan avdelningar Jag trivs jättebra med jobbet, man känner att man gör nytta varje dag.

Hembesök bidrar dessutom till att få en bättre helhetsbild av patientens situation.

– Många kan hålla skenet uppe under ett läkarbesök, men kommer man hem till personen kan det ändå vara misär. En av våra uppgifter är att samverka med till exempel hemtjänsten för att se till att de äldre klarar sig hemma.

Patienterna de besöker ringer inte det mobila akutvårdsteamet själva, utan kontakten förmedlas via kommunens sjuksköterskor, vårdcentral, ambulanspersonal eller sjukvårdsrådgivningen (1177). Angela Edman, sjuksköterska, jobbar även som kommunkoordinator och sprider information till både patienter och vårdpersonal så att alla ska bli medvetna om att de finns och vad de kan göra.

– En utredning som gjorts visar att mobil sjukvård minskar antalet inläggningar, vilket sparar resurser. Det känns bättre att ge patienterna vård i hemmet, där de ska vara, säger hon.

Christina Mörk, Angela Edman och verksamhetschef Astrid Fjellström är samtidigt kritiska till att det görs stora besparingar på andra områden.

– Även distriktsläkare, äldrepsykiatrin och och geriatriken behöver mer resurser för att ge bra vård till äldre, säger Astrid Fjellström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om